Slučaj u komšiluku: Sudiju spopala zlovolja kad je vidio platnu listu, odgodio je i ročište

Slučaj u komšiluku: Sudiju spopala zlovolja kad je vidio platnu listu, odgodio je i ročište


Sudija Općinskog suda u Krku, Hrvatska, Anton Hlače odgodio je ročište koje je bilo zakazano za 19. april jer je, kako stoji u obrazloženju, “zlovoljan”.

Kako javlja Telegram, 19. aprila sudija je trebao održati ročište u slučaju dvije stranke koje se već više od godinu spore oko zemljišta, ali ga je odgodio za novembar s obrazloženjem da ga je “zlovolja spopala nakon što je dobio platnu listu”.

– Zaprimivši platnu listu – Obračun plaće za mjesec mart 2023., uređujući sudija u ovoj pravnoj stvari doveden je u stanje zlovolje. Stanje je naročito potencirano činjenicom da je plaća sudije za mart 2023. obračunata na temelju osnovice koja je niža od one koja je bila na snazi 2009., unatoč notornom povećanju troškova života, ne samo unazad zadnjih godinu dana, već cijelo proteklog desetljeća. Od rješavatelja koji je opterećen vlastitom egzistencijom ne može se očekivati da se s primjerenom pažnjom i stručnošću posveti odlučivanju o tuđim pravima i obavezama – stoji u obrazloženju.

Na kraju je, piše Telegram, dodao i da je zbog stanja zlovolje raspravno nesposoban, ali se nada da će Ministarstvo pravosuđa i uprave u nadolazećem razdoblju postupiti u skladu sa zahtjevima sudija donesenima na Zboru Udruge hrvatskih sudaca održanom u Dubrovniku 31. marta 2023. godine.

– Time će se otkloniti raspravna nesposobnost uredujućeg sudije – dodao je.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija