Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena proteza ruke kojom upravlja mislima

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu devetnaestogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS-a prof. dr. Đemil Omerović pojasnio je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da je to rezultat saradnje struke i nauke, te posebno tehnologije koja stalno napreduje.

– Prezadovoljan sam jer smo prvi u regionu na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke – rekao je Omerović.

Pacijent Ermin Omerović izjavio je da je sa tom protezom ponovo samostalan u svakodnevnom životu, ali da će mu trebati još vremena da savlada sve funkcije koje mu pruža.

Zahvalio je prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke kompanije Otto Bock koja je proizvođač proteze, te organizaciji Pomozi.ba koja je prikupljala novac za protezu.

Generalna direktorica KCUS-a prof.dr. Sebija Izetbegović rekla je da joj je čast biti direktorica Cantra u kojem se izvode takve operacije, te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sistemski omogućeno, prenosi Fokus.

Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 110.000 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments