EU pozdravlja produženje sporazuma o izvozu žita

U Evropskoj uniji (EU) izrazili su zadovoljstvo zbog produženja sporazuma o crnomorskom žitnom koridoru u skladu sa odlukom donesenom između Turske, Ujedinjenih nacija (UN), Ruske Federacije i Ukrajine.

U saopštenju iz Ureda visokog predstavnika EU-a za vanjske odnose i sigurnosnu politiku Žosepa Borelja navodi se da je sporazum od vitalnog značaja za smanjenje cijena hrane i pružanje prehrambene sigurnosti širom svijeta.

“EU posebno ističe napore Ujedinjenih naroda i Turske da osiguraju nastavak crnomorske inicijative za žito”, dodaje se.

U saopštenju se navodi da je izvezeno ukupno 25 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda preko Crnog mora i kopnenih ruta.

“Hrana se nikada ne smije koristiti kao ratno oružje”, poručili su iz EU-a te naglasili da je Rusija namjerno gađala poljoprivredne objekte i izvozne rute u Ukrajini, pa su cijene hrane potom porasle.

Sporazum o crnomorskom žitnom koridoru produžen je danas za 120 dana, počevši od 19. novembra 2022. godine.

Turska, UN, Rusija i Ukrajina potpisali su 22. jula u Istanbulu sporazum o obnovi crnomorskog izvoza žitarica, koji je obustavljen nakon što je u februaru počeo rusko-ukrajinski rat. U Istanbulu je uspostavljen Zajednički koordinacioni centar sa zvaničnicima tri zemlje i UN-a kako bi nadgledao pošiljke.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79