Evo kako da dobijete više goriva za manje novca

Ako želite da uštedite na gorivu, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da to učinite

Ne točite do vrha

Onog trenutka kada pištolj na crijevu klikne i zaustavi punjenje gorivom, vaš automobil je dobio tačno onoliko goriva koliko staje u rezervoar. Nema potrebe da ponovo pritiskate ručicu kako biste dodatno napunili. To gorivo će se razliti i motor ga neće potrošiti, a vi ćete to platiti.

Dobro zatvorite rezervoar

Benzin će ispariti ako postoji dotok vazduha. Zbog neispravnih poklopaca, 540 miliona litara goriva godišnje ispari u vazduh.

Održavajte motor

Automobil koji nije prošao eko test ili ima istrošene ili neispravne svjećice može da ima potrošnju goriva veću i do 30 podsto.

Koristite kvalitetno ulje

Ako koristite ulje koje preporučuje proizvođač automobila, možete uštedeti 1 do 2 procenta na gorivu.

Evo kako vas varaju na benzinskim pumpama: Čovjek je uspio da otkrije prevaru, a zatim je svima podijelio savjet!

Čovek je uspio da sazna kako benzinske pumpe obmanjuju vozače.

U jednom trenutku vozač je izvukao crijevo iz kojeg ništa nije teklo.

Za to vrijeme pratio je brojeve koji su rasli na aparatu i primijetio da je njegov rezervoar i dalje prazan, iako je ,,sipao” benzin za 50 dolara.

Poslije ovog savjeta sigurno ćete posvjetiti više pažnje načinu na koji sipate gorivo i gdje to radite.

8 savjeta za uštedu goriva

8 savjeta za uštedu goriva

Zadnjih smo nekoliko tjedana svjedoci fluktuacija cijena goriva koje se češće povećavaju nego smanjuju. Kad nam je osobno vozilo jedino sredstvo prijevoza za cijenu se ne pita. Ipak, svaka je ušteda dobrodošla, bez obzira koliko mala bila. Postoji nekoliko načina na koje možemo dugoročno uštedjeti na potrošnji goriva, a time i kuna u novčaniku.

Ravnomjernom vožnjom možete uštedjeti i živce i gorivo

Pod ravnomjernu vožnju ubrajamo aktivno praćenje prometa uz malo kočenja te korištenje inercije automobila. Bitno je i držati razmak između vozila, čime izbjegavate kočenje i održavate razinu sigurnosti na cesti. Na brzim cestama i autoputu ukoliko se krećete brzinama od 150 km/h i više značajno povećavate potrošnju goriva radije vozite 120 km/h u najvišem stupnju prijenosa i koristite tempomat koji će vam dodatno pomoći da uštedite i do 5% goriva. Predviđanje situacija u prometu pomoći će vam i da izbjegnete moguće zastoje.

Vozite u najvišem stupnju prijenosa i održavajte brzinu

Za promjenu stupnjeva prijenosa kolokvijalno kažemo mijenjanje brzina, a spada u jednostavnu radnju koja vam može pomoći pri štednji. Nakon što ste pokrenuli vozilo već nakon nekoliko metara možete prebaciti u drugi stupanj prijenosa, a nekad neki čak možete i preskočiti. Uvijek trebate odabrati najviši mogući stupanj prijenosa za vaše vozilo, a sve dok vozi glatko, bez trzanja i dok nema dodatne buke broj okretaja nije prenizak. Bitno je uvijek prilagoditi stupanj prijenosa uvjetima u kojima se nalazite.

Kad je moguće pustite vozilo da se kreće bez pogona

Postoji određena funkcija vozila kojom možete prekinuti dovod goriva u motor i dopustiti svom automobilu da se kreće pomoću inercije. Ovom se metodom najbolje poslužiti uz kočenje motorom, tj. ako se spuštate nizbrdicama ili se približavate semaforu na kojem je upaljeno crveno. Ovu metodu možete maksimalno iskoristiti kada vozite na dužim dionicama: uz aktivno praćenje i predviđanje prometa automobil možete pustiti da vozi i bez pogona.

Dodatna oprema dodatno troši gorivo

Komfor je bitna stavka koju kod svakog vozila želim iskoristiti do maksimalno mogućeg stupnja, pogotovo u osobnom automobilu. Međutim, prekomjerno korištenje dodatne opreme, klime, grijača sjedala i slično, osjetit ćete i u džepu. Naravno da ćete u hladnim zimskim danima upaliti grijanje u automobilu. Ali, ako za primjer uzmete klima uređaj, on na niskim brzinama može potrošiti i do dvije litre goriva na 100 km. Ako umjesto klime prozračite vozilo, otvorite kratko prozore ili ju uopće ne uključujete na kratkim dionicama možete smanjiti nepotrebnu potrošnju.

Redovno provjeravajte tlak u gumama

Vrijednost tlaka preporučenog za puno opterećenje guma može se pronaći na poklopcu spremnika za gorivo. Kada pazite da su vam gume napumpane do te vrijednosti smanjujete otpor kotrljanja i potrošnja goriva, gdje možete uštedjeti i do 15% ukupno potrošene količine goriva u vožnji. Uzimajući to u obzir, kod kupovina guma možete potražiti one koje imaju manji otpor kotrljanja čime dodatno štedite gorivo.

Organizirajte svoje vrijeme – štedite toplim motorom

Ako dnevno imate mnogo stvari koje trebate obaviti i svaku obavljate zasebno motor vašeg automobila se između vožnja ohladi. Kad je hladan motor više troši! Organiziranjem svojih poslova i spajanjem kratkih dionica u jednu u kojoj možete obaviti većinu dnevnih zadataka iskorištavate motor dok je zagrijan. Brže može postići optimalnu radnu temperaturu pa će i potrošnja goriva biti manja.

Aerodinamičnost također ima ulogu

Smanjivanjem otpora zraka vozite učinkovitije i smanjujete potrošnju goriva, posebno na većim brzinama. Krovne nadogradnje kao što su bilo kakvi nosači za prtljagu, bicikle i slično skinite ako vam ne trebaju baš u toj vožnji. Ostaviti ih bez razloga znači stvaranje većeg otpora zraka i više potrošnje goriva. Također, prozore ne ostavljajte otvorenima pri brzinama većim od 50 km/h. Tako se stvara dodatni otpor i ponovno povećava potrošnja. Još jedan trik koji možete iskoristiti je veće vozilo. Ako kroz vožnju primijetite neko veće vozilo, primjerice kombi, kamion, autobus i slično, a da vam njegova vožnja odgovara, praćenjem takvog vozila na pristojnoj udaljenosti iskorištavate zračni tunel koji je stvorilo dotično vozilo i smanjujete otpor zraka na vašem.

Izbjegavajte dodavati nepotrebnoj težini automobila

Smanjenjem količine nepotrebne prtljage ili sadržaja prtljažnika u automobilu (pa i micanjem ranije spomenutih krovnih nosača) možete uštedjeti gorivo. Svaki dodatni kilogram dodaje na redovnu potrošnju. Možete štedjeti i smanjenjem količine samog goriva u spremniku. Ako napunite spremnik samo do pola smanjit ćete masu automobila, a time i potrošnju goriva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79