Evo kako Plenković brani Čovićevo “ne” sankcijama Rusiji: Ne bih ni ja dao…

Hrvatski premijer Andrej Plenkovića komentirao je danas glasanje Dragana Čovića i HDZ-a na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine.

On je Čovićevu odluku da ne podrži prijedlog čijim bi se usvajanjem BiH obavezala da prati politiku EU prema Rusije, branio činjenicom da inicijativa dolazi od opozicionog delegata.

– BiH dolazi u fazu izborne kampanje. Koliko sam shvatio, političar iz SDP-a je pokrenuo inicijativu – eto, da baš on takav bude inicijator politike koja nalaže kako će se BiH postaviti prema Rusiji. U Hrvatskoj bi to predlagao Sabor, Vlada, klub HDZ-a u parlamentu kao većina… Ovdje vam se samo radilo o utakmici, ko je taj ko će to podržati. Hrvati su vrlo jasno podržali cijeli paket mjera koji je EU uveo Rusiji, tu nema nikakvih dilema. Oni će, koliko znam, danas imati i konferenciju da to još jednom pojasne. Da se nama to desilo – ne bih ni ja dao da mi neko iz opozicije diktira tempo glavnih tema u našem saboru – izjavio je premijer Hrvatske.

Nakon što su novinari konstatovali kako se “BiH ne može uspoređivati sa Hrvatskom”, Plenković dodaje kratko:

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79