Naša stranka neće podržati budžet Federacije BiH, tvrde da ide preko leđa građana

Klub Naše stranke u Parlamentu FBiH najavljuje da neće podržati budžet FBiH za 2022. godinu u obliku kojem je predložen.

Podsjećamo, u ponedjeljak, na sjednici Parlamenta FBiH, usvajat će se budžet Federacije za 2022. godinu.

“Fadil Novalić se hvali kako je ovo najveći federalni budžet ‘u historiji’. Međutim, radi se tek o projekciji budžeta, koja je za šest posto veća od prethodnog. Hvalospjeve o budžetu Novalić bazira na povećanju troškova života građana. Međutim, on ne računa na inflaciju kad su u pitanju budžetski rashodi. Kako će se budžet prilagođavati finansijskoj krizi i što se tiče samih budžetom predviđenih obaveza Vlade, ali i pomoći građanima i privredi o tome nema ni riječi. Tako da bi vrlo lako ovo mogao biti najnedostatniji budžet u istoriji” navode iz Naše stranke.

Da ni ovaj budžet u dijelu kapitalnih infrastrukturnih projekata neće biti izvršen, uči nas iskustvo, jer takvi nisu bili ni prethodni., dodaju iz Naše stranke.

“Svjedoče tome najavljivani a nikad realizirani kapitalni projekti koji su služili samo za presjecanje vrpci povodom predizbornih kampanja, baš kao što u istu svrhu ovaj budžet predstavlja kao istorijski, a uz to treba dodati da je ovo Novalićeva zadnja godina mandata. Podsjećamo da se Novalićeva vlada uzaludno zadužila 1,8 milijardi KM za izgradnju Termobloka 7, na koji je do sada bačeno 234 miliona KM; 35 miliona KM isto tako bačeno je na izgubljeni arbitražni proces za HE Vranduk; neplanski je utrošeno dodatnih 40 miliona KM na izgradnju tunela Hranjen te na brojne druge projekte”, naveli su.

Tvrde da su ti prethodni, neimplementirani budžeti, usvajani po hitnoj proceduri, bez konsultacija sa strukom i javnošću, dok su u pauzama sjednica odbijani amandmani opozicije kao tehnički neispravne.

“Danas neki od tih odbijenih amandmana nalaze se u budžetu za 2022. godinu. Tu ima amandmana Naše stranke iz prethodnih godina, kao što je, na primjer, osiguranje sredstava za provedbu Zakona o zaštiti porodica s djecom, zatim za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa (Baščaršija, Blagaj, Počitelj), subvencija kupovine električnih automobila, podrška kulturnim institucijama od državnog značaja ili povećanje poticaja za poljoprivredu. Međutim, posebno treba naglasiti da u momentu kad nam prijeti najveća prehrambena kriza za poljoprivredu još uvijek nije izdvojeno onoliko koliko je zakonom propisano, a to je tri posto budžeta”, ističu iz Naše stranke.

Naravno, kažu iz Naše stranke, sve to je iznuđeno pod pritiskom javnosti i opozicije.

“Ne postoji svijest vlade o istinskoj potrebi da se na tim poljima investira iako su predstavnicima Vlade usta puna i pronatalitetnih politika i važnosti našeg naslijeđa i poljoprivrednika. Zbog tog nepostojanja svijesti sumnja da će uopće ti amandmani biti implementirani još je opravdanija”, kažu iz Naše stranke.

Naša stranka je i na ovaj budžet imala amandmane, njih 26. Pokrivaju, kako kažu, različite oblasti, od zdravstva, preko prostornih planova, do poljoprivrede.

“Njihovim predlaganjem željeli smo ukazati o čemu se sve nije vodilo računa prilikom pripreme budžeta kao i na to kakve se sve besmislice u njemu nalaze. Zahtijevamo da naši amandmani budu usvojeni čime vjerujemo da bi ovaj sramno loš budžet bio popravljen. Prilikom nalaženja sredstava za provedbu naših amandmana vrlo često smo posezali u skidanje novca s aerodroma Bihać, još jednog kapitalnog projekta s kojim se ni ove godine neće krenuti u realizaciju, a pitanje je hoće li ikad. No to Vladi nije smetalo da za njega planira čak 19 miliona KM, što je ipak za šest miliona manje nego prošle godine”, navode iz Naše stranke.

S obzirom na sve navedeno, zaključili su da je budžet urađen tendenciozno, u cilju predizborne kampanje, da neće biti implementiran kako je planiran te da su jedine stvari koje bi se mogle pohvaliti ustvari iznuđene i da ga u ovom obliku neće podržati.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79