Evo ko od političara neće u penziju: Je li misle da su nezamjenjivi?

U Bosni i Hercegovini, politička scena je gotovo tri decenije u rukama istih ljudi, što je stvorilo političku klimu u kojoj mnogi veterani i dalje obnašaju funkcije uprkos godinama koje tradicionalno upućuju na penzionisanje.

S obzirom na to da mnogi od njih imaju pravo na penziju, ali i dalje aktivno sudjeluju u političkom životu, u ovom tekstu ćemo navesti one koji bi po godinama već trebali uživati u zasluženoj penziji.

U Domu naroda Parlamenta BiH, najistaknutiji među njima je Sredoje Nović iz SNSD-a, koji sa 77 godina predstavlja najstarijeg aktivnog političara. Nović, čija je politička karijera počela još u bivšoj Jugoslaviji, obavljao je visoke funkcije u državnoj sigurnosti i tri puta bio ministar u Vladi RS-a, kao i ministar u Vijeću ministara BiH.

U istom domu nalaze se i Nikola Špirić, također iz SNSD-a, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, i Šefik Džaferović, bivši član Predsjedništva BiH, svi blizu osme decenije života.

U Narodnoj skupštini RS, Nataša Radulović iz SNSD-a, kao najstarija zastupnica, ima godine koje je svrstavaju u penzionere, a istaknula se presjedavanjem skupštinom tijekom jedne od sjednica.

Vlada RS-a ima troje ministara starijih od 65 godina: Nedeljko Čubrilović, ministar saobraćaja i veza, Zora Vidović, ministrica finansija, i Željka Stojičić, ministrica prosvjete i kulture.

U Vijeću ministara BiH i Vladi FBiH nema ministara koji bi po godinama trebali biti u penziji.

Predstavnički dom PS BiH broji pet starijih od 65 godina: Nebojša Radmanović iz SNSD-a, Amor Mašović i Denijal Tulumović iz SDA, Jasmin Imanović iz SDP BiH, i Predrag Kožul, koji predstavlja klub poslanika iz hrvatskih stranaka.

U Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH sjedi sedam penzionera: Miralem Galijašević i Ivica Šarić iz SDA, Mladen Bošković iz koalicije hrvatskih stranaka, Dragan Mioković iz Naše stranke, Safet Omerović iz SBiH, Dževahid Sokić iz POVJERENJE!, i Luka Faletar iz HDZ 1990.

U Domu naroda Parlamenta FBiH šest delegata ima godine za penziju: Hikmet Hodžić iz Kluba Bošnjaka, Ivo Tadić iz Kluba Hrvata te Ljubinka Atanasijević, Zora Dujmović, Mladen Lonić i Smiljana Viteškić iz srpskog kluba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79