Evo ko su ljekari koji se terete za krivično djelo falsificiranja dokumenata

Evo ko su ljekari koji se terete za krivično djelo falsificiranja dokumenata


Ljekari koji se terete za krivična djela u Bosni i Hercegovini su Milan Simatović i Velimir Škrbić. Prema izvještaju Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske, ova dva ljekara su optužena za pomoć počiniocu poslije učinjenog krivičnog djela, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave i primanje mita.

Prema saopštenju MUP-a RS, postoji osnovana sumnja da su ovi ljekari u periodu od februara 2020. godine do 30. decembra 2021. godine, izvršili navedena krivična djela vršeći službenu dužnost u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Banjoj Luci.

Sumnja se da su oni preko advokata Dragana Stupara, koji je ranije uhapšen u ovoj akciji, pomagali Bojanu Raoniću, koji se nalazi izvan Bosne i Hercegovine, da organizuje medicinski prijem i hospitalizaciju za druga lica u njegovo ime. Prikupljenu dokumentaciju su koristili u postupku podnošenja apelacije Ustavnom sudu BiH za odgađanje izvršenja kazne zatvora.

Velimir Škrbić i dalje radi kao hirurg na Univerzitetskom kliničkom centru RS, dok je Milan Simatović, također hirurg, napustio UKC, ali je u vrijeme kada ga terete radio u pomenutoj zdravstvenoj ustanovi.

Podsjećamo, u akciji “Spartakus” početkom februara su uhapšeni banjalučki advokat Dragan Stupar, Bojan Đokić i Strahinja Pandurović iz Pala. Stupar je bio Raonićev branilac u postupku koji se vodio protiv njega u Bosni i Hercegovini, a sumnja se da su u tom postupku pribavljani nezakoniti dokazi, među kojima je i medicinska dokumentacija.

Raonić, koji u Belgiji služi zatvorsku kaznu zbog organizovanog kriminala i trgovine drogom, doveo je u vezu grupu koja je obuhvaćena akcijom. U okviru istrage korišćeni su dokazi i saznanja pribavljena iz aplikacija Sky i Anom. Grupa se dovodi u vezu sa Zvorničaninom Raonićem koji u Belgiji služi zatvorsku kaznu.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija