BiH nema borbene avione i helikoptere: Ko čuva naše nebo?

BiH nema borbene avione i helikoptere: Ko čuva naše nebo?


Nedavno otkriće nepoznate letjelice iznad Valjeva u Srbiji ponovo je pokrenulo pitanje sigurnosti vazdušnog prostora u regionu. Dok Srbija brzo reaguje, podižući lovačke avione MiG-29, Bosna i Hercegovina ostaje bez borbenih aviona i helikoptera.

Stručnjaci ističu da, iako BiH nema borbenu avijaciju, to ne znači da je njen nebo nezaštićeno. Ðuro Kozar, vojno-politički analitičar, naglašava da je BiH u okviru NATO-a te da su druge članice te organizacije odgovorne za zaštitu njenog zračnog prostora.

“Najbliže članice NATO-a su nam Hrvatska, koja ima borbenu avijaciju, potom Mađarska, Italija, sve je to blizu BiH. Tu nema nikakvih problema”, rekao je Kozar.

Dodaje da, prema Sporazumu o subregionalnoj kontroli naoružanja, BiH nije predviđeno da ima borbenu avijaciju.

“Dok su ovdje NATO štab i EUFOR, naše nebo je zaštićeno. Niko se ne bi usudio da ugrozi NATO štab, koji je u Sarajevu. Iz NATO štaba bi odmah javili da se dignu borbeni avioni iz drugih zemalja”, ističe Kozar.

Ministarstvo odbrane BiH nije odgovorilo na pitanje o stanju vlastite opreme i mogućnostima reagovanja u sličnim situacijama. Prema ranijim izjavama, BiH nije u stanju da efikasno odbrani svoj vazdušni prostor zbog zastarjele opreme.

U slučaju napada iz vazduha, NATO ili EUFOR preuzimaju kontrolu nad zračnim prostorom iznad BiH, ističu iz Ministarstva odbrane.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija