Foto: JP Autoceste FBiH
Evo koja kompanija je u prednosti za izgradnju dionice autoputa južno od Mostara

Evo koja kompanija je u prednosti za izgradnju dionice autoputa južno od Mostara


Nedavno otkrivene ponude za izgradnju dionice autoputa Mostar Jug – tunel Kvanj, koja se proteže na 9,2 kilometra prema moru, ukazuju na oštru konkurenciju između poznatih kompanija. Prema informacijama do kojih je došao portal Fokus.ba, austrijska kompanija Strabag ponudila je najpovoljniju cijenu od 179.077.554 eura, čime je potvrdila status favorita za ovaj projekat.

Za razliku od Strabaga, turska kompanija Cengiz Insaat dostavila je ponudu u iznosu od 190.738.809 eura, što je skoro 10 miliona eura više. Ponuda Cengiz Insaat-a stigla je pola sata prije Strabagove, istog dana, 15. avgusta. Treći ponuđač, bosanskohercegovačka kompanija Euro-Asfalt, ponudila je iznos od 181.724.400 eura.

Foto: Fokus.ba

Foto: Fokus.ba

Iako su ranije postojale spekulacije da bi azerbejdžanski Azvirt mogao biti favorit za ovu dionicu, kompanija se povukla i nije zvanično predala svoju ponudu. Projekat bi dijelom trebao biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 60 miliona eura, a prema procjenama, radovi bi mogli biti završeni do 2028. godine.

Fokus.ba ranije je pisao kako se Azvirt spominjao kao mogući izvođač dionice tunel Kvanj – Buna, dok je Cengiz Insaat slovio za favorita na dionicama Mostar Jug – Mostar Sjever i tunel Prenj, najskuplji objekt na Koridoru 5C u BiH, čija gradnja se procjenjuje na više od 1,6 milijardi KM.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija