Vanjsko-trgovinski deficit BiH premašio sedam milijardi KM

Vanjsko-trgovinski deficit BiH premašio sedam milijardi KM


Bosna i Hercegovina je u periodu od januara do jula 2024. godine zabilježila značajan vanjskotrgovinski deficit od 7 milijardi i 256 miliona KM, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

Izvoz je iznosio 9 milijardi i 359 miliona KM, što predstavlja pad od 7,1 posto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je uvoz zabilježio rast od 3,9 posto, dostigavši 16 milijardi i 615 miliona KM.

Izvoz u zemlje Evropske unije, koje su glavni trgovinski partner BiH, iznosio je 6 milijardi i 955 miliona KM, što je smanjenje od 6,4 posto u poređenju s istim periodom prošle godine.

Uvoz iz EU je istovremeno porastao za 6,3 posto, dostigavši 9 milijardi i 940 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom prema EU bila je 70 posto.

Što se tiče zemalja CEFTA-e, izvoz iz BiH je iznosio milijardu i 494 miliona KM, što je pad od 19,6 posto u odnosu na prošlu godinu, dok je uvoz porastao za 2,2 posto, dostigavši milijardu i 908 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom prema CEFTA zemljama iznosila je 78,3 posto.

Ovi podaci ukazuju na nastavak negativnog trenda u vanjskoj trgovini BiH, što dodatno opterećuje ekonomiju zemlje.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija