Evo koje opštine su podnijele zahtjev za elektronsku razmjenu podataka

Foto: Ilustracija

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH) izvijestila je da su brojne općine i gradovi već podnijeli zahtjev za elektronsku razmjenu podataka kako bi olakšali građanima dobivanje CIPS potvrde.

Ovim potezom žele spriječiti svakodnevne gužve na šalterima za izdavanje uvjerenja o prebivalištu.

Od septembra 2023. godine, IDDEEA je omogućila elektronski pristup podacima iz svojih evidencija svim organima i institucijama s pravnim osnovom.

Dosad su zahtjeve podnijeli razni pravosudni i izvršni organi te institucije na svim nivoima vlasti, uključujući gradove Tuzla i Sarajevo, općine Travnik, Bihać i Centar Sarajevo, te mnoga ministarstva i agencije.

Elektronska razmjena podataka eliminira administrativne prepreke i omogućava efikasniju uslugu za građane bez čekanja u redovima.

IDDEEA naglašava da organi koji podnose zahtjeve moraju osigurati pravni osnov, svrhu, vrijeme korištenja i cilj razmjene podataka.

ahtjev treba uključivati ime i prezime, funkciju i JMB podnositelja, kao i zakonske obaveze organa. Nakon što je opravdanost zahtjeva potvrđena, donosi se akt kojim se odobrava pristup, zaključuje sporazum o pristupu, i uspostavljaju servisi za elektronsku razmjenu podataka.

Cjelokupan proces traje oko 15 dana, pod uvjetom da su ispunjeni svi pravni i tehnički uvjeti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79