Evo koliko će koštati vakcina protiv korone u BiH

Kako su vakcine protiv COVID-19 sve bliže, tako je potrebno razmišljati i o njihovoj cijeni, nabavci i distribuciji.

Cijene vakcina će se, po svemu sudeći, kretati od nekoliko dolara do oko 60 dolara, tačnije od nekoliko do 99 maraka, piše Voice of America.

Najveći problem će predstavljati transport i distribucija tih vakcina jer je potrebno vakcinisati enormno velik broj ljudi.

BiH se već uključila u nabavku vakcina i to putem COVAX mehanizma, inicijative koju koordiniraju Svjetska zdravstvena organizacija, GAVI fondacija i Koalicija za epidemiološku spremnost za inovacije (Coalition for Epidemic Preparedness Innovations – CEPI).

Kako je na konferenciji za medije, održanoj 10.11.2020. istakao član Kriznog štaba/stožera, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa, Federacija BiH se već predbilježila za 800.000 doza vakcina protiv COVID-19.

Republika Srpska i Distrikt Brčko će također biti u COVAX progamu.

Najvjerovatnije je da će odluka o tome koja će vakcina ili vakcine protiv novog koronavirusa koje se budu nabavljale na teritoriji BiH ovisiti od procjenama i odlukama COVAX mehanizma.

AstraZeneca

Vakcina kompanije AstraZeneca – ‘oksfordska vakcina’ bi koštala između tri i četiri dolara po dozi, što je znatno niže nego konkurentske vakcine, a daje se u dvije doze.

Ovo iznosi oko šest KM.
Okvirno, izraženo u eurima, dvije doze ove vakcine bi koštale najviše oko 10 eura ili 19 KM.

AstraZeneca vakcina će, po svemu sudeći imati i najnižu cijenu i vrlo je vjerovatno da će to biti dominantna vakcina kod nas, jednom kada krene nabavka i distribucija, piše Voice of America.
GAVI i Fondacija Billa i Melinde Gates su dogovorili s Indijskim institutom za serume, najvećim proizvođačem vakcina u svijetu, proizvodnju 200 miliona doza vakcina licenciranih od AstraZeneca i Novavax.
Upravo je to još jedna informacija koja navodi na zaključak kako bi bar jedna od vakcina u našoj zemlji bila AstraZenecina ili možda Novavax.

Pfizer

Pfizer/BioNTech vakcina bi, prema procjenama, bila nešto skuplja i koštala bi oko 16 dolara, odnosno 19-20 eura po dozi. Kako se ova vakcina daje u dvije doze u roku od 28 dana, to znači da bi po osobi ova vakcina koštala oko 40 eura.

Jedna vakcina bi, dakle, iznosila oko 78 KM.
Međutim, postoji skepticizam prema ovoj vakcini, ne zbog njenog sasvim novog mehanizma djelovanja, koj se bazira na isporuci genetičke šifre (na informacionoj RNK) za jedan protein virusa, nego zbog toga što se ona čuva na -70OC, što je logistički zahtijevno i za veće i bogatije zemlje od BiH.

Novavax

Novavaxova vakcina protiv COVID-19, bazirana je na proteinskoj podjedinici, a procijenjena cijena jedne doze vakcine ove američke kompanije bi bila oko 16 dolara, odnosno, oko 26 KM.

Moderna

Procjena cijene po dozi vakcine koju razvija američka kompanija Moderna je bila da će ona koštati između 50 i 60 dolara.
To iznosi skoro 100 KM.
Ovo je također vakcina bazirana na informacionoj RNK kao Pfizerova i takve vakcine su skuplje za proizvodnju. Međutim, iz Moderne su u avgustu najavili da će gornja granica cijene njihove vakcine biti 37 dolara po dozi, što je ispod proizvodne cijene.
To iznosi oko 61 KM.

Sinovac

Kineska vakcina kompanije Sinovac košta oko 60 dolara za dvije doze i već se počela prodavati, s obzirom da je dobila dozvolu u sklopu hitnog programa odobrenja. Cijena bi iznosila oko 99 KM.

Johnson&Johnson/Janssen

Očekivana cijena Johnson&Johnson vakcine, koju razvija kompanija u vlasništu J&J – Janssen Pharmaceutical, bi bila oko 10 eura po dozi.
To iznosi oko 19 KM.
Ova vakcina se bazira na genetički modificiranom adenovirusnom vektoru, slično kao vakcina od AstraZeneca i CanSino, piše Voice of America.

Ruska vakcina

Sputnjik V, vakcina Centra Gamalej će, prema ruskim medijima, koštati oko 10 dolara za dvije doze, odnosno, oko 16 KM.
COVID-19  / Stručnjak s Oxforda optimističan: Život će se vratiti u normalu do proljeća
Očekuje se da će vakcinacija onih grupa građana za koje je procijenjeno da su prioriteti za imunizaciju na COVID-19 (starije osobe, osobe s povećanim rizikom, zdravstveni i prosvjetni radnici) dobijati besplatno vakcinu.
Zatim će se raditi imunizacija drugih grupa. Još nije utvrđeno da li će se oni koji ne spadaju u prioritetne grupe moći vakcinisati ako plate vakcinu ili preko fondova zdravstvenih osiguranja.
Trenutni prioriteti su dobijanje odobrenja za ove vakcine te početak manufakure i distribucija.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79