Evo koliko maloljetnika je trenutno u zatvoru u Orašju…

U Odgojno-popravnom domu Orašje trenutačno je smješteno 17 maloljetnika kojima je izrečena zavodska odgojna mjera upućivanja u odgojno-popravni dom od strane nadležnog suda.

“U odgojno-popravnom domu maloljetnik ostaje najmanje šest mjeseci, a najdulje četiri godine, s tim da nadležni sud svakih šest mjeseci razmatra postoje li osnove za obustavu izvršenja ove mjere ili njezinu zamjenu nekom drugom odgojnom mjerom”, rekla je u razgovoru za Fenu ravnateljica Odgojno-popravnog doma u Orašju Mira Oršolić-Pejić. 

Ističe da se zavodska odgojna mjera smještaja u odgojno-popravni dom najčešće izriče maloljetnicima koji su višestruki povratnici u činjenju kaznenih djela, odnosno recidivisti te da im je prije upućivanja u Odgojno -popravni dom izricana i druga vrsta odgojnih mjera.

Ubojstva, krađe, nasilje u obitelji

Urađena analiza za proteklu godinu kada su u pitanju maloljetnici kojima je izrečena zavodska mjera smještaja u Odgojno-popravni dom Orašje, pokazuje da su najčešće činili kaznena djela teške krađe i razbojništva.

Međutim, spektar kaznenih djela koji su počinili maloljetnici smješteni u Domu vrlo je širok kao što su: kazneno djelo ubojstva, teška tjelesna povreda, nasilje u obitelji, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga itd.

Najmlađi ima 14 godina

Trenutno najmlađi maloljetnik smješten u Domu ima 14,5 godina života.

Najčešća starosna dob maloljetnika prilikom prijema u Odgojno-popravni dom Orašje, a nakon izrečene zavodske odgojne mjere od strane nadležnog suda, tijekom protekle godine bila je od 16 do 17 godine starosti.

Kako kaže Oršolić-Pejić, svrha je odgojnih mjera da se pružanjem zaštite i pomoći maloljetnim počiniteljima kaznenih djela, nadzorom nad njima, njihovim stručnim osposobljavanjem i razvijanjem njihove osobne odgovornosti, osigura njihov odgoj, preodgoj i pravilan razvoj.

Radni angažman, sekcije, sport, obrazovanje  

Pojasnila je i kako maloljetnici kojima je izrečena zavodska odgojna mjera smještaja u Odgojno-popravni dom Orašje imaju izrađen raspored dnevnih aktivnosti koji obuhvaća radni angažman za koji ostvaruju simboličnu naknadu, redovne sportske i fizičke aktivnosti (sportovi na otvorenom/zatvorenom prostoru, sportska natjecanja unutar ustanove, šah, atletika), kulturno-kreativne aktivnosti (sekcije-likovna, muzička, sekcija kreativnog, obrazovne aktivnosti i aktivnosti stručnog osposobljavanja (pored formalnog obrazovanja i neformalne obrazovne aktivnosti-sekcija informatike, zdravstvene edukacije), te osposobljavanje za samostalan život (aktivnosti iz domena domaćinstva).

Pored navedenih aktivnosti u svakodnevnom radu s maloljetnicima su odgajatelji, socijalni radnik, psiholog koji svakom maloljetniku prilazi kao zasebnoj individui koja zahtjeva individualni plan, pa se stoga za svakog maloljetnika smještenog u Odgojno-popravni dom Orašje izrađuje individualni plan i program postupanja koji je usklađen s njegovim potrebama.

U navedenom individualnom programu se postavljaju ciljevi i zadaci, odnosno definiraju se polja rada koja trebaju omogućiti što adekvatniju resocijalizaciju.

Nedostatak novca i stručnog kadra

“Veliku poteškoću za nas, odnosno za realizaciju aktivnosti predstavljaju financijska sredstva i nedovoljan broj stručnog kadra. Dakle, moramo istaknuti da je Odgojno-popravni dom jedina ustanova na području FBiH u koju se upućuju maloljetnici na izvršenje ove odgojne mjere, ustanova u kojoj je maloljetnicima potrebno osigurali 24-satni nadzor i osiguranje te nadasve kvalitetan tretman u procesu resocijalizacije. Sve navedeno neće biti moguće ako se u narednom razdoblju ne osiguraju neophodna novčana sredstva te se nadamo da će Vlada FBiH prepoznati značaj ove ustanove koja treba predstavljati interes za cijelu društvenu zajednicu”, zaključila je Oršolić-Pejić.

Maloljetni delikventi iz Republike Srpske

Maloljetnici koji su počinili kaznena djela na području Republike Srpske smještaju se u Odjeljenje maloljetničkog zatvora, koji predstavlja dio organizacijske strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo, u ovisnosti od odluke suda koji cijeni vrstu kaznenog djela i njegove posljedice, stupanj kaznene odgovornosti i druge bitne činjenice.

“Prema podacima kojima raspolažemo, u maloljetničkom zatvoru Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo nalazi se jedna osoba koja je osuđena na kaznu maloljetničkog zatvora. Radi se o osobi koja ima navršenih 26 godina, smještena je na odjeljenje za punoljetne osobe (u skladu sa članom 176. stav 1. Zakona o zaštiti i postupanju s djecom i maloljetnicima u kaznenom postupku Republike Srpske)”, rečeno je Feni iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Navedena osoba izdržava kaznu zatvora u trajanju od pet godina i tri mjeseca zbog počinjenog kaznenog djela razbojništvo i teška tjelesna povreda.

Zatvorenik je radno angažiran u krugu strukture Kazneno-popravnog zavoda Istočno Sarajevo, a slobodno vrijeme provodi prateći RTV program, čitajući knjige iz zavodske biblioteke te aktivno sudjeluje u radu dramske i sportske sekcije.

“Statistički gledano, kada je u pitanju Odjeljenje maloljetničkog zatvora, u proteklih godinu dana, broj osoba na izdržavanju kazne maloljetničkog zatvora kretao se od nula do dva”, naveli su za kraj iz spomenutog ministarstva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79