Evo o kakvom prijedlogu je riječ: Narod i Pravda tvrdi da ima najbolji prijedlog za izbor članova Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić bio je gost današnjeg programa televizije “O kanal”.

Između ostalog, govorio je o novoj rundi pregovora o izmjenama Izbornog zakona, petodnevnoj posjeti međunarodnih medijatora i prijedlogu stranke Narod i pravda o četvrtom članu Predsjedništva BiH. Kazao je da je od svih varijanti koje je imao priliku vidjeti, taj prijedlog je najkonzistentniji i na najefikasniji način rješava pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

– Moramo priznati da je Ustav BiH kao dio Dejtonskog sporazuma ustvari napravljen na bazi jedne ravnoteže između etničkoga i građanskoga. Nažalost, u zadnjih 20 godina preovladavalo je ovo etničko, što vidimo kroz različite vrste mogućnosti stavljanja veta i blokada i u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini. Na drugoj strani imamo potrebu da građani, odnosno Ostali, kako je to definisano u Ustavu, imaju pravo da imaju svog zastupnika koji zastupa njihove interese. Zbog toga bi četvrti član Predsjedništva, koji bi predstavljao građane, bio najbolje rješenje u ovoj situaciji i bio pravi izraz ravnoteže između etničkoga i građanskoga. Kvalitetan prijedlog koji na dugoročan i kvalitetan način rješava krizu, ocijenio je Zvizdić.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79