Evo šta je Komšić odgovorio Dodiku!

Kada govorimo o ranije usvojenim odlukama vezanim za proces NATO integracija, nije riječ, kako to gospodin Dodik ističe, o stavovima nego naprosto o odlukama institucija BiH, odlukama koje su potpisali i funkcioneri SNSD-a, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Gospodin Dodik uporno u istu ravan pokušava staviti institucionalne odluke i političke stavove. To je ista ona logika kojom se vodi kada kaže da će mu, zbog promjena koje su se u međuvremenu desile u SAD-u, biti ukinute sankcije. Jer sankcije koje su mu uvedene, nisu bile trenutni politički stav pojedinaca, već su donesene na nivou institucija države. Kao da države postoje radi državnika, a ne državnici radi država”, kazao je Komšić

“Dakle, jasno je da se iznad svega traži poštivanje odluka, ne toliko poštivanje stavova. Odluke koje imaju snagu zakona su obavezujuće, a ne stavovi. One su te koje su dovoljne i samo njih treba ispoštovati”, naveo je Komšić.

Dodao je da nije tačno da traži da se bilo šta ponovo odlučuje.

“Upravo je gospodin Dodik taj koji bi ponovo da odlučuje u onome što je davno odlučio, pa se sad iz nekog razloga koleba”, naglašava Komšić.

“Ako bi svi vršili pritisak u smislu da se zanemaruju ranije usaglašene odluke, ne znam zaista na što bi to ličilo. Kako mi sada možemo znati da gospodinu Dodiku, naprimjer, nakon par godina neće pasti na pamet da kaže “ništa od EU puta BiH, ne vrijedi ono što smo ranije odlučili, promijenio sam stav”? Međutim, ja vjerujem da će gospodin Dodik pokazati jednu dozu ozbiljnosti koja priliči političaru kao što je on i ispoštovati ono što je potpisao”, poručuje Komšić.

“Uostalom, kada se već poziva na poštivanje zakona oko imenovanja mandatara, gospodin Dodik je predsjedavajući i on zakazuje sjednice. On je nije zakazao, te se stoga nije ni moglo odlučivati o mandataru”, zaključio je Komšić.

(Vijesti)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments