Evo šta se smije prenositi preko granice u Srbiju

Počela je ljetnja turistička sezona, a iz Uprave carina podsjećaju građane Srbije šta prema propisima ove zemlje putnici slobodno mogu da ponesu sa sobom na putovanje ili po povratku sa odmora unesu u zemlju. Usezoni odmora i putovanja uobičajno je da na graničnim prijelazima bude više putnika nego obično, pa sve granične službe, uključujući i carinu, rade punim kapacitetom kako bi putnici što lakše i brže prešli granicu. Ipak, koristan savjet je da tokom putovanja provjeravate stanje na prijelazima preko aplikacija dostupnih na mobilnim telefonima, kako biste mogli na vrijeme da odreagujete i odlučite se za korištenje nekog od manje opterećenih graničnih prijelaza gdje ponekad nema nijednog vozila.

Da bi prelazak granice bio što efikasniji, bez nepotrebnih zadržavanja i neprijatnosti, u Upravi podsjećaju da bi putnici prije putovanja trebalo da se informišu o važećim propisima koji se nisu mijenjali u odnosu na prethodnu sezonu.

Prenos novca

Unos novca u Srbiju je slobodan, ali prenos gotovine u iznosu većem od 10.000 eura (u dinarima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti) mora biti prijavljen. To znači da u slučaju da sa sobom nosite više od 10.000 eura, dužnost vam je da to prijavite kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje i da prilikom prijave popunite odgovarajući Obrazac. Pomenuti iznos od 10.000 eura se odnosi na svakog pojedinačnog putnika, pa i na maloljetnu djecu.

Lični prtljag

Lični prtljag čine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a služe mu dok je na putovanju (npr. odjeća, obuća sportski rekviziti, tehnički uređaji itd.). Ukoliko se radi o nekom vrednijem rekvizitu ili uređaju, savjetujemo putnike da popune Obrazac o privremenom iznosu kako bi po povratku u zemlju mogli da dokažu da su prethodno taj predmet iznijeli iz zemlje, te da on ne podleže naplati uvoznih dažbina.

Međutim, u ličnom prtljagu mogu da se nađu i neke stvari za koje postoje jasna količinska ograničenja, kao što je to slučaj sa akciznom robom.

Duhanski proizvodi

Duhan i duhanski proizvodi mogu biti dio ličnog prtljaga, ali samo u ograničenim količinama i to:

· 50 cigareta

· 25 cigarilosa

· 10 cigara (tompusa)

· ili kombinacija navedenih proizvoda u manjim količinama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79