Evo šta sve dizelaš može da koristi kao gorivo

Dizel motor je originalno razvijen kako bi radio uz pomoć kikiriki ulja a ne na gorivu na kom radi danas.

Njegov kreator ga je stvorio kako bi radio na bilo kom gorivu koje gori, čak i stvarima lošeg kvaliteta kako bi dizel motor mogao da se koristi u dijelovima svijeta koji nisu dodirnuti industrijskom revolucijom, piše “Telegraf.rs”.

Ovo ujedno znači, barem u teoriji, da dizel motori mogu da rade i na drugim opcijama koje nisu štetne kao dizel.

Iako ovo nisu mejnstrim rješenja, postoje određene stvari koje mogu da zamjene dizel gorivo.
Biodizel

Ovo je generički naziv za dizel gorivo koje je napravljeno iz prirodnih izvora koji ne uključuju komponente bazirane na nafti.

U pitanju može da bude biljno ulje, pa čak i životinjske masti koje su procesuirane tako da mogu da se koriste kao gorivo.

Neki od najboljih izvora su uljana repica i palmino ulje, ali može da posluži svaki prinos bogat uljem.

Ulje može da bude miješano sa regularnim dizel gorivom ili korišćeno samostalno.

Međutim, ovo nije savršena baza jer ne može da se skladišti kao dizel i gubi svoju korisnost poslije 8 mjeseci.
Korišćeno biljno ulje

Reciklirano ulje za kuvanje u osnovi potpada pod biodizel kategoriju. Međutim, ono je drugačije jer mu nije potreban sopstveni proces proizvodnje.

Ne samo da štedi energiju da se napravi, već je i znatno ekološkije.

Doduše, ne možete samo da ispraznite ulje iz friteze u rezervoar.

Ulje prvo mora da prođe filtraciju kako bi se uklonile sve nečistoće i potrebno je dodati određene hemikalije za motore kako bi radili kako treba.

Zapravo, motor koji radi smao na ulju za kuvanje mora da ima ugrađen grijač goriva negdje jer bi u suprotnom moglo da dođe do zagušenja sistema.
Dimetil etar

Ovo je gas koji može da se nađe kao sastojak u spreju za kosu, ali njegova upotreba ide dalje od toga.

Dokazano je da može da bude gorivo za motore sa kompresovanim paljenjem uz minimalne modifikacije.

Pritom, poboljšava emisije dizel motora jer eliminiše emisije štetnih čestica, a pritom i ne smanjuje performanse motora.
Druga važna pominjanja

Gore navedena goriva najviše obećavaju, ali nisu jedina opcija za pokretanje dizel motora.

Butanol se takođe pominje u pojedinim istraživanjima, ali ga je teško koristiti samostalno i potrebno je da bude kombinovan sa standardnim dizelom u određenim proporcijama kako bi radio.

Etanol takođe može da se koristi, ali ga je isto tako potrebno miještati sa drugim gorivom kako bi goreo i postigao potrebnu lubrikaciju. Ipak, može da čini 15 odsto mješavine goriva.

Gorivo napravljeno iz algi se takođe nalazi na listi alternativa koje obećavaju. Navodno, neke vrste mikroalgi su odlične u proizvodnji ulja. A ostatak procesa je u osnovi isti kao i proces za pravljenje regularnog biodizela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79