Facebookom se opet širi netočna informacija da je umro Mustafa Nadarević

Morbidna lažna vijest o smrti Mustafe Nadarevića jedna je od “najupornijih” na domaćim anonimnim portalima. O njoj smo pisali u analizi objavljenoj u martu 2019. godine, kada smo naglasili da veliki broj portala i blogova koji su objavili takvu vijest više ne postoji. Zbog toga se ne može sa sigurnošću utvrditi kada je ona prvi put objavljena i ko je njen izvor.

U toj analizi bavili smo se člancima u kojima je kao izvor za vijest o navodnoj smrti Mustafe Nadarevića naveden Senad Bašić, njegov kolega iz serije “Lud zbunjen normalan”. Portali su tada tvrdili da je Bašić na svom Twitter profilu objavio vijest o smrti Nadarevića:

Veoma sam tužan što moram objaviti kako je Mustafa Nadarević napustio ovaj svijet’, napisao je na Twitteru njegov kolega glumac iz iste hit komedije, Senad Bašić, koji je u seriji glumio njegova sina Faruka. ‘Bio mi je drugi otac. Jako će mi nedostajati.

Senad Bašić nema Twitter profil i nije objavio takvu vijest, -baš kao što ni Mustafa Nadarević, naravno, nije preminuo. Takva vijest mogla se pronaći samo na nekoliko anonimnih portala.

Najnoviji val lažnih vijesti o navodnoj smrti ovog glumca započeo je u maju 2020. godine. Portal Čajevi za je 19.5.2020. objavio članak sa sljedećim naslovom:

Napustio nas je Mustafa Nadarević

U tekstu smo našli rečenice identične onima koje smo analizirali i ocijenili kao lažne 2019. godine, sa jednom razlikom. Naime, anonimni autor/ica članka na portalu Čajevi za je lažnu vijest zapravo kopirao/la iz – analize Raskrinkavanja. To se vidi po uvodnoj rečenici u tekstu portala Čajevi za, koja je identična kao i ona napisana u našoj analizi. Ovako, naime, izgleda naša analiza iz 2019. godine:

Dok ovako izgleda članak na portalu Čajevi za:

Isti članak, također sa rečenicom iz analize Raskrinkavanja, prenijeli su i portali Infloblok te blog Dnevnik recepata. Zanimljivo je da je članak sa bloga Dnevnik recepata prikupio više od 13.600 interakcija na Facebooku, te da je podijeljen skoro 1.000 puta.

Svi navedeni portali kao izvor ove lažne vijesti naveli ni manje ni više nego – Raskrinkavanje.

I demanti donose novac

Mustafa Nadarević se bori sa rakom pluća, te se nalazio u bolnici u momentu kada su se ponovo pojavile lažne vijesti o njegovoj smrti. Glumac je to i sam potvrdio za Avaz, 19.5.2020:

Mustafa Nadarević javio se ekskluzivno “Avazu”: Živ sam!
Morbidna vijest od jutros kruži internetom – da je Mustafa Nadarević preminuo. Veliki glumac javio se na poziv “Avaza” te nam ekskluzivno rekao:
– U bolnici sam još. Razumijete me, nadam se, da ne mogu duže razgovarati. Hvala vam što se interesirate za moje zdravstveno stanje.
Nadarević je, inače, u bolnici u Zagrebu, a već izvjesno vrijeme bori se s karcinomom pluća.

Krajem mjeseca maja, Faktor je objavio i izjavu Emira Hadžihafizbegovića koji je rekao da je “na vezi” sa Nadarevićem, da se on osjeća bolje i da očekuje da će ponovo raditi zajedno.

Avaz je, potom, 12. juna objavio intervju sa Senadom Bašićem, kada mu je postavljeno i pitanje o Mustafi Nadareviću. Bašić je rekao da je Nadarević dobro i da će “on to predeverati i nastavit će raditi”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79