Fadil Novalić pred odlazak u zatvor: Tvrdi da je žrtva isplaniranog i finansiranog projekta

Bivši premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, koji bi ove sedmice trebao započeti izdržavanje zatvorske kazne, objavio je danas na društvenim mrežama govor u kojem iznosi teške optužbe. Novalić tvrdi da je postao meta ciljanog napada te da je projekt protiv njega detaljno planiran, obilato finansiran i precizno izvršen.

Svoje izjave Novalić je objavio nakon što je osuđen u sklopu afere “Respiratori”, zajedno s Fahrudinom Solakom i Fikretom Hodžićem. Novalić će provesti četiri godine iza rešetaka, Solak šest godina, dok će Hodžić biti osuđen na pet godina zatvora.

U svom govoru, Novalić implicira da je namjerno smijenjen po direktivi Sjedinjenih Američkih Država. Navodi da je odluka o napadu protiv njega donesena prije tri do četiri godine, kada je američki Kongres izdvojio 30 miliona dolara za “borbu protiv ruskog uticaja”. Tvrdi da je taj novac iskorišten za podupiranje medija, udruženja građana i potkupljivanje svjedoka.

Dalje, Novalić tvrdi da je optužen zbog političkih razloga, navodeći da je bio na izuzetno važnoj poziciji kao premijer Federacije BiH. Ističe da je ta pozicija iznimno uticajna jer Federacija ima znatno veći budžet od Republike Srpske i samostalne države BiH. Novalić tvrdi da je promijenio situaciju u Federaciji BiH, udvostručivši prihode i ostvarujući pozitivan bilans, što je, prema njegovim riječima, moglo biti povod za njegovo proganjanje.

Novalićeva izlaganja su izazvala veliku pažnju javnosti, a mnogi su podijeljeni u mišljenjima o istinitosti njegovih tvrdnji. Sudska odluka je donesena, no rasprave o ovom slučaju vjerojatno će nastaviti tinjati u bh. javnosti.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79