Fadil Novalić za 12 dana ide iza rešetaka, a danas je bio u prvom redu na sjednici vrha SDA

Fadil Novalić za 12 dana ide iza rešetaka, a danas je bio u prvom redu na sjednici vrha SDA


Za dvanaest dana bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić odlazi u zatvor nakon što je pravosnažno osuđen za kriminalne radnje u aferi “Respiratori”. Ipak, Novalić je danas bio u prvom redu na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA).

Sjednica je održana u Brčkom, ali za sami vrh SDA očito nije sporno da u svojim prvim redovima i dalje imaju pravosnažno osuđene osobe koje zbog onoga što su učinili vršeći javne funkcije uskoro idu iza rešetaka.

Pogledamo li fotografije, Novalića ćemo vidjeti u prvom redu kao četvrtu osobu od Izetbegovića. Pravo pitanje za Izetbegovića jeste kakva se poruka šalje u javnost.

Iako često pozivaju pravosudne institucije da rade svoj posao, a sve ostale da poštuju sve presude te se zaklinju se u pravnu državu, vrh Stranke demokratske akcije (SDA) kao da ne može da se izbori sa sobom piše Klix.

No, to nije prvi put da predsjednik stranke Bakir Izetbegović staje u odbranu svojih funkcionera koji su počinili nečasne radnje i ne želi ih se odreći, pa ni kada su pravosnažno presuđeni pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Tako je svojevremeno štitio Asima Sarajlića riječima da je “Asim Sarajlić dva puta teško ranjen braneći Bosnu i Hercegovinu te da je izborio svoje pravo i narod ga je izabrao da bude parlamentarac”

“Mi mu to nećemo uzeti, nećemo mu uzeti hljeb. Čovjek koji je dva put ranjen za ovu zemlju, ima pravo da zastupa tu zemlju i taj narod, on je to svojim zdravljem izborio. On je ugasio političku karijeru, vrlo odgovorno”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je i o, tada uhapšenom generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću, kazao “da niko nije kriv dok se ne dokaže suprotno”, a branio je “ratnim zaslugama” i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića kada mu je osporavana diploma, a koji je trenutno u pritvoru sa predsjednikom Suda BiH jer su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, nezakonito prisluškivanje sudije Suda BiH i zaposlenika radnika Tužilaštva BiH prilikom provođenja istražnih radnji Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Podsjetimo, presudom Suda BiH u predmetu “Respiratori” Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fahrudin Solak na šest godina i direktor “Srebrne maline” Fikret Hodžić na pet godina.

Premijer, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i direktor Srebrene maline osuđeni su za zloupotrebu položaja, dok je Solak osuđen i za krivotvorenje i uništavanje službenih dokumenata.

Njih trojica zajedno su zloupotrijebili javni sistem nabavke prilikom čega je utrošeno 10,5 miliona KM. Novalić je kriv s obzirom na položaj premijera FBiH koji je imao, Solak zbog pozicije direktora FUCZ-a, koja je u tom trenutku bila jedna od najvažnijih instanci za pandemijske nabavke, a Hodžić kao direktor firme koja je učestvovala u nabaci respiratora.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija