Fahrudin Solak dobio najveću kaznu: Evo zbog čega

Fahrudin Solak dobio najveću kaznu: Evo zbog čega


Prvostepenom presudom Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” na pet, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina.

Treba istaći i da pravno lice “Srebrena malina”, čiji je vlasnik Fikret Hodžić mora platiti kaznu od 200.000 KM, dok Hodžić mora vratiti 690.000 KM.

Svi osuđeni su proglašeni krivim za produženo krivično djelo zloupotrebe položaja, dok su oslobođeni po tački za pranje novca i primanje dara.

Solak je kriv između ostalog za krivotvorenje dokumentacije jer je naložio podređenoj zaposlenici da se u ugovoru izmijeni dio koji se odnosi na oznaku respiratora.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Kako je Sud odlučio, krivi su Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Fahrudin Solak, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite i Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline”. Presuda je prvostepena što znači da na nju postoji mogućnost žalbe.

Podsjećamo strategija Solakove odbrane i njega samog bazirani su na hvalospjevima i o radu FUCZ-a, Solaka, ali i o respiratorima ACM812 A, koji se ni skoro tri godine nakon uvoza ne koriste, izuzev što su kratko vrijeme bili u upotrebi na KCUS-u.
ZA SOLAKA PROCES IGROKAZ TUŽITELJA

Osporili su i Solak i njegova advokatica Marsela Bajramović i nalaz vještaka, uglednog anesteziologa u penziji doktora Ismeta Suljevića o respiratorima, kao i Leandra Pecchie, stručnjaka svjetskog glasa iz oblasti biomedicinskog inženjeringa koji je doktorirao na temama iz oblasti procjene medicinskih aparata, a koji je univerzitetski profesor u Italiji, univerzitetski profesor u Velikoj Britaniji, te jedan od konsultanata ministarstva zdravstva Italije za procjenu medicinskih aparata i inovacijski menadžer pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Oba ova vještaka kazala su da respiratori ACM812 A nisu za upotrebu u jedinicama intenzivne njege.

Fahrudin Solak je u završnoj riječi optužio tužitelje Tužilaštva BiH Džermina Pašića i Mirzu Hukeljića da su od nabavke respiratora proizveli “aferu”, te da su tužitelji istražujući nabavku respiratora nanijeli štetu građanima je im respiratori nisu bili odmah na raspolaganju!

Solak je optužio bez ikakvog dokaza i većinu medija koji prate suđenje u ovom predmetu “da su plaćeni”, te je iznio i kritike na izvještavanje o ovom suđenju. Za kako je rekao ”manji broj” medija izrazio je zahvalnost za izvještavanje. No, Solak nije imenovao niti jedan navodno plaćeni medij ili novinara, kao što za ove tvrdnje nije ponudio dokaze. Solak je iznio neistinu da su tužioci davali informacije novinarima o ovom predmetu tokom pauza suđenja. Svi novinari koji dvije godine prate ovaj predmet, uključujući i onih medija kojima se Solak danas zahvaljivao znaju da takve komunikacije između novinara i tužitelja nije bilo.

Novinari su, što je njihovo pravo da pitaju, od tužitelja tražili pisane nalaze vještaka kako bi vjerodostojnije mogli napisati izvještaje ali ih nisu dobili, kao ni bilo koji drugi materijal. Stoga, Solak je zloupotrijebio završnu riječ da iznese neistinu da su tužioci u pauzama imali neprimjerenu komunikaciju s novinarima.

Nakon takvih optužbi, bez imalo stida, u pauzi suđenja Solak je pitao novinare “kako je izgledalo” njegovo obraćanje, tražeći valjda aplauz za svoj nastup, na što mu je autorica ovog teksta kazala, da bi prije svega trebao pojasniti svoje optužbe na račun medija, na što je Solak ušutio. Nakon ročišta, ni on ni njegova advokatica nisu htjeli dati izjave medijima, pa smo ostali uskraćeni za pojašnjenja o optužbama koje je Solak izdeklamirao u sudnici.

U završnoj riječi Solak je postupanje tužitelja u ovom predmetu nazvao “igrokazom”.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija