Faruk Hadžić poručio: Evo kako da brzo brzo stvorimo puno radnih mjesta!

Ekonomski ekspert Faruk Hadžić jedan je od najreferentnijih makroekonomskih stručnjaka u Bosni i Hercegovini, piše portal Crna Hronika.

Obratio se svojim pratiteljima na društvenim mrežama te pozvao političare svih stranaka da mu se jave ako žele da podrže njegove amandmane:

,,Za desetak dana će se glasati o Budžetu FBiH za 2023. godinu. Već sada znamo da će se prema ovom prijedlogu, Budžet FBiH povećati za 893 miliona KM i to sa 4,47 na 5,45 milijardi KM.

U okviru ovog budžeta, barem 5 miliona KM se treba i mora izdvojiti za početak izrade projektne dokumentacije za putnu deblokadu Tuzlanskog kantona. Ako bi se ova sredstva osigurala, uz malo sreće, do kraja ovog mandata, mogli bi gledati početak gradnje AC i BC na području Tuzlanskog kantona. Najveći problem jeste što trenutno nema projekata, a kada nema projekata, onda se ne mogu ni graditi pojedine dionice.

Strateški, politički i ekonomski bi bilo dobro da jedan od tih pravaca bude brza cesta (BC) od Sarajeva do Tuzle i od Tuzle do Doboja, uz već najavljenu autocestu (AC) od Tuzle do Orašja. Spajanjem ove dvije brze ceste na području oko Međunarodnog aerodroma Tuzla, povezali bi se mnogi gradovi unutar Tuzlanskog kantona, ali i Tuzlanski kanton sa državom i inostranstvom. Time bi se dobila direktna i brza veza do Zagreba, Sarajeva, Banja Luke, pa i Beograda, što otvara ogroman potencijal za ekonomski razvoj i nova radna mjesta.

Također, povezivanjem Sarajeva i Tuzle brzom cestom, moguće je spustiti vrijeme putovanja na oko jednog sata, čime bi naša dva najprometnija aerodroma bila povezana brzom cestom i otvorilo nove perspektive.

Uvreda je izdvajati par miliona maraka kako bi se u jednom mandatu možda napravila jedna traka za spora vozila. To nama ne treba, već nam trebaju ozbiljni planovi i ozbiljno povezivanje.

U ovom budžetu, po prvi put je prepoznat i USK, gdje bi također trebala biti odvojena sredstva za početak gradnje brze ceste.

Pripremam amandmane na ovaj prijedlog Budžeta za 2023. godinu, kako bi se odobrila sredstva za povezivanje Tuzle sa Banja Lukom preko Doboja i Tuzle i Sarajeva, sve brzim cestama.

Zastupnici u Parlamentu FBiH koji imaju interes za ovu ideju, mogu mi se javiti, bez obzira iz koje stranke dolaze.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79