Fatalna Sunita u mobitelu Nine Ivankovića bila ubilježena kao „Zmajica“

Izvođenjem dokaza Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je u Kantonalnom sudu Mostar pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Elis Sultanić nastavljen glavni pretres u predmetu protiv Sunite Hindić (21) optužene za ubistvo Nine Ivankovića (55), vlasnika motela „Villa Ivanković“ u mjestu Buna kod Mostara, koje se dogodilo 4. oktobra prošle godine.

Vještaci Elmira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Centra za forenziku Federalne uprave policije (FUP) i Adem Čelik, također zaposlenik FUP-a i vještak balističar sačinili su i pojedinačne, ali i zajednički nalaz, koje su danas prezentirali.

Karahasanović je vještačila tragove biološkog porijekla materijala izuzetih s lica mjesta, odjeće Hindić, Ivankovića te Adnana Šljivića, kao i pištolja CZ 7,65.

Nakon što je u dva navrata vještačila džemper za koji je navedeno da pripada Hindić, a na kojem je, najprije traženo prisustvo vidljivih, a potom nevidljivih tragova, posebno, krvi, profiliranjem DNA utvrđeno je da se radi o NN osobi koja nije, rekla je Karahasanović, u bliskoj, srodnoj vezi sa optuženom.

Konstatirano je, zapravo, da taj džemper koji je dostavljen na vještačenje, a koji je pripadnicima Policijske stanice Bugojno predala njena porodica, nakon što je to zatražilo Tužilaštvo HNK preko Kantonalnog MUP-a, Hindić nije nosila.

Identična situacija je bila i sa ostatkom odjeće, crnim farmericama i grudnjakom, koja je naknadno dostavljena, dok su na crnim čizmicama koje su nađene na licu mjesta pronađeni tragovi krvi koji se podudaraju sa DNA profilom Ivankovića.

Nada Dalipagić, braniteljica Hindić nije imala prigovor, ali je navela kako smatra da su dokazi neprimjereno dostavljeni u tri navrata i da je to, zapravo, neuobičajeno.

Sunita Hindić na jednom od ranijih ročišta
Sunita Hindić na jednom od ranijih ročišta Foto: Arhiv

Čelik je govorio o nalazu koji je sačinio nakon vještačenja pištolja CZ 7,65 te čahure pronađene na licu mjesta i ispaljenog zrna metka. On je u prvom nalazu, kako je to kazao, naveo da je udaljenost pucanja iznosila preko 80 centimetara, međutim, uvidom u ostale parametre, prilikom drugog vještačenja, ovaj vještak je došao do zaključka da se radilo o apsolutnoj blizini. Iznio je i da je Ivanković, najvjerovatnije, u momentu kada je pogođen bio u stojećem položaju, ali ne može isključiti ni sjedeći položaj.

Međutim, kazao je kako sa sigurnošću može reći da nije bio u ležećem položaju.

Ni Dalipagić nije imala prigovor na njegov iskaz, jer je vještak, kako je navela, razjasnio ono što je odbrana od početka tvrdila.

U nastavku današnjeg glavnog pretresa koji je trajao više od četiri sata svjedočila je i vještakinja Nermina Korać koja je analizirala uzorke krvi na prisustvo alkohola i droge optužene i oštećenog.

Ona je danas kazala da neće biti moguće odrediti kvantitativno prisustvo kokaina kod Hindić. Podsjetimo, analiza krvi njenog uzorka nije pokazala prisustvo ove droge, nakon čega je urađeno naknadno testiranje iz uzorka kose na zahtjev odbrane. Upravo je Dalipagić insistirala na određivanju kvantiteta kokaina čije je prisustvo pronađeno u kosi Hindić, smatrajući da bi nalaz vještaka neuropsihijatara bio bitno drugačiji da su imali taj podatak.

Današnji pretres trajao više od četiri sata
Današnji pretres trajao više od četiri sata Foto: Avaz

Budući da je prethodni put naloženo dopunsko vještačenje, to će biti i učinjeno.

Vještak FUP-a Adnan Bešlić, koji je vještačio mobitel marke Samsung pokojnog Ivankovića te SIM kartice Iphonea Hindić danas je predočio dio komunikacije između njih dvoje, a koja se odnosila na SMS poruke, MMS, Viber i druge apliakcije. Uglavnom,  danas su čitane poruke razmjenjivane preko WhatsApp aplikacije između Ivankovića i „Zmajice“ kako ju je on evidentirao u svom telefonu.

Fatalna Sunita odbija dati šifru za iPhone, vještaci ne mogu doći do podataka iz mobitela

Pročitan je dio i poruka koje je Ivanković razmijenio s djevojkom iz Beograda pred samo ubistvo.

Dalipagić je nakon iskaza ovog vještaka kazala kako se ne bi složila s navodima Tužilaštva da su Hindić i Ivanković bili u „nekoj“ vezi, već strasnoj, iako se, rekla je, iz dijela poruka vidi da one nisu romantičnog sadržaja prenosi Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79