Fazliju Hrustića prvo uspavali, pa mu ubrizgali zrak u venu

Fazliju Hrustića prvo uspavali, pa mu ubrizgali zrak u venu


Optužnica Baćića i Hall tereti da su 17. novembra 2017. u stanu u Ulici Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama (“leponex” od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo

Ispitivanjem sudskog vještaka neuropsihijatra Abdulaha dr. Kučukalića danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) nastavljeno suđenje Robertu Baćiću, državljaninu Republike Hrvatske i Emini Hall, državljanki Bosne i Hercegovine i SR Njemačke, optuženima za ubistvo Fazlije Hrustića u kući na području općine Ilidža 17. novembra 2017. godine.

Kučukalićevo vještačenje odnosilo se na vrstu, prirodu, doziranje i način djelovanja lijeka “leponex”, kojim je, prema optužnici, likvidirani Hrustić uspavan prije nego što mu je injekcijom ubrizgan zrak u venu, nakon čega je preminuo.

Vještak je odgovarajući na upite odbrane kazao kako leponex spada u grupu antipsihotika te da se koristi u liječenju psihotičnih poremećaja, uključujući rezidentne slučajeve tipa šizofrenije.

Radi se o, kako je kazao, efikasnom lijeku koji je dugo u upotrebi u BiH i svijetu i koji djeluje kao neurotransmiter (neuroprijenosnik) u mozgu te koji može znatno reducirati psihotične simptome, te djelovati antisuicidalno, odnosno otkloniti rizik od samoubilačkih misli/predodžbi.

Jedna od nuspojava leponexa jeste toksično djelovanje na koštanu srž, što iziskuje kontinuirane kontrole krvne slike, pojašnjava dr. Kučukalić.

Kada se radi o doziranju, ovaj lijek se uvodi postepeno, a kod šizofrenije najčešća dnevna doza iznosi od 400 do 450 mg. U težim slučajevima može se uzimati do 900 mg i nije preporučljivo više od toga, a uzimanje u količini višoj od 2.000 mg može rezultirati smrtnim ishodom (12 posto slučajeva), što ovisi od općeg stanja organizma.

Vještak, nadalje, navodi kako i uzimanje u manjim količinama može dovesti do smrti, ukoliko je opće zdravstveno stanje loše, te da pritom treba uzeti u obzir i životnu dob.

Ovim vještačenjem odbrana je okončala dokazni postupak, dok je optužba najavila nove dokazne prijedloge.

Naime, zastupnica optužbe u ovom predmetu, tužiteljica Mona Meršnik predložila je da se na naredno ročište pozove još jedan svjedok, te da se čitaju zapisnici o saslušanju drugooptužene a radi, kako je kazala, konzistentnosti njenih iskaza.

U vezi s potonjim, tužiteljica Meršnik pročitala četiri iskaza Emine Hall i to od 23. novembra i 15. decembra 2017. godine, odnosno od 23. februara i 14. marta 2018. godine u kojima optužena Hall navodi kako je prvooptuženi počinitelj zločina, detaljno opisujući hronologiju i dinamiku dešavanja, te ustvrdivši da je bila izložena prijetnjama, da je mogla pobjeći, ali da je odlučila progovoriti o svemu i sarađivati s policijom. Zapisnici su potom uloženi u sudski spis.

Optužnica Baćića i Hall tereti da su 17. novembra 2017. u stanu u Ulici Vitomira Lukića na Stupu, općina Ilidža, Hrustića uspavali tabletama (“leponex” od 100 mg), koje su mu prethodno stavili u vino, te da mu je potom Baćić injekcijom ubrizgao zrak u venu, usljed čega je Hrustić preminuo.

Kako se u optužnici navodi, u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi, Baćić i Hall, koji su ranije osuđivani, prethodno su se dogovorili da od žrtve uzmu/prisvoje pištolj, automobil, zlatni prsten i protezu sa zlatnim zubima.

Nastavak glavnog pretresa u ovom predmetu zakazan je za 8. maj.

(FOTO) Pogledajte EKSKLUZIVNO fotografije automobila s kojim je Sanjin Sefić usmrtio djevojke


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija