Federacija BiH ima kapacitet da adekvatno čuva samo 250 hiljada doza vakcine

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj sjednici insistirali su na pitanju nabavke vakcina protiv koronavirusa.

Zastupnik Husein Rošić (SDA) pozvao je članove Predsjedništva BiH da putem Ministarstva vanjskih poslova BiH krenu u pregovrački dio s proizvođačima u procesu nabavke vakcina.

Vijeće ministara BiH

– Ono što je danas, vjerujem, poruka svih zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH jeste da smo svi zakazali. Dakle, nema opravdanja, građani su već trebali imati na raspolaganju vakcine od nekoliko proizvođača da bi bili u situaciji da biraju kojom će se vakcinisati. Najodgovornije u svemu ovome je Vijeće ministara BiH i mogu reći da nikada nismo imali nesposobnije Vijeće ministra – izjavio je Rošić.

Podsjetio je na činjenicu da smo vjerovatno jedina država na svijetu koja nema državno ministarstvo zdravstva.

– Pozvao sam da članovi Predsjedništva BiH putem MVP-a BiH krenu u taj pregovrački dio s proizvođačima jer ako to tako ne bude mi ćemo se još dugo načekati da vakcine dođu u BiH”, kazao je Rošić.

Od predstavnika Ministarstva zdravstva su, kako je dodao, tokom sjednice čuli da postoje uslovi za prihvat vakcina, da postoje četiri adekvatna frižidera i da je njihov kapacitet 250 hiljada doza, a režim je minus 80 stepeni Celzijusa, a to su uvjeti koje traži prvenstveno „Pfeizer“.

Vakcine u RS

Kada je riječ o nabavljenim vakcinama u Republici Srpskoj, Rošić je kazao da je ubijeđen da će vrijeme pokazati da je to urađeno mimo zakonskih propisa.

Zastupnica Alma Kratina (DF-GS) ukazala je na značaj kampanje za edukaciju stanovništva o važnosti vakcinacije.

– U ovom momentu nemamo jasnu informaciju kako ćemo doći do prvih doza vakcina, ali imamo vrlo konstruktivne zaključke Odbora za zdravstvo koji će rezultirati konkretnim aktivnostima da se ide u direktnu nabavku vakcina od proizvođača. Ovo je ujedno prilika da se državni nivo, odnosno Vijeće ministara dodatno podstakne, ovo je apel njima da je krajnji momenat da se zaštiti zdravlje građana – istakla je Kratina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79