Mir u BiH: EUFOR se zalaže za pristup ka članstvu u EU

EUFOR, kao dio integrisanog pristupa EU, jasno postavlja svoje ciljeve prema Bosni i Hercegovini. Njihova misija “Altea” nije samo vojni zadatak, već je usmjerena ka podršci mirnoj i stabilnoj budućnosti zemlje, koja je nepovratno usmjerena ka članstvu u EU, saopšteno je iz ove vojne misije.

U skladu s tim, EUFOR je posvećen nepristrasnom obavljanju svojih dužnosti, s fokusom na tumačenje vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Njihova uloga, definisana mandatom Savjeta bezbjednosti UN-a, jeste očuvanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političke nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U cilju ostvarivanja ovih ciljeva, EUFOR prati i procjenjuje bezbjednosnu situaciju u zemlji.

Njihova posvećenost stabilnoj, održivoj i multietničkoj Bosni i Hercegovini, kao i podrška njenom putu ka članstvu u EU, ističe važnost njihove uloge u regionalnoj bezbjednosti i stabilnosti. EUFOR jasno pokazuje da je angažovan na dugoročnom planu za mir i prosperitet u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79