Federalni zavod za transplantacije u inozemstvu u 2023. isplatio više od dva miliona KM

Fond solidarnosti, pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije Bosne i Hercegovine (ZZOiRO FBiH), isplatio je iznos od 2.367.016,00 KM za transplantacije u inozemstvu tokom 2023. godine.

Ova informacija potvrđena je od strane Tomislava Žuljevića, predsjednika Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH. Žuljević ističe važnost transparentnosti u vezi s potrošenim sredstvima, dok pacijenti traže javnu objavu imena transplantiranih pacijenata i iznosa koji im je dodijeljen.

Pacijenti, poput Elvira Čuzovića iz Sarajeva, koji je na dijalizi već 23 godine, planira zatražiti informacije o korisnicima transplantacija i iznosima iz Fonda temeljem Zakona o slobodi pristupa informacijama u FBiH.

Udruženje također ukazuje na problem privatnih poliklinika koje potiču pacijente na transplantacije u njihovim klinikama, što može utjecati na rad transplantacijske medicine u zemlji. Uprkos izazovima, Udruženje naglašava svoj cilj – borbu za povećanje broja transplantacija u zemlji, koje financira Federalni fond solidarnosti.

Trenutno, prema podacima Udruženja iz novembra 2023., 298 pacijenata čeka na transplantaciju organa u Centru za transplantacijsku medicinu pri Federalnom ministarstvu zdravstva.

– Ne sumnjamo da ZZiRO FBiH radi sve po zakonu i pravilnicima. Više nas brine prikupljanje novca od sumnjivih nevladinih organizacija. Veliko je pitanje – da li se novac prikuplja i u slučaju kada Zavod pokriva troškove transplantacije? Ni u jednom trenutku ne želim da kažem da apeli za pomoć nisu potrebni, dapače. Postoje situacije kada je to zaista potrebno, ali smo sigurni da ima puno prikupljanja novca koja nisu potrebna jer, po nama prije svega, potrebno je iscrpiti sve mogućnosti institucija koje pokrivaju takve operacije, transplantacije i druga liječenja, pa tek onda krenuti sa humantarnim akcijama prikupljanja sredstava – pojašnjava Žuljević, za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79