Fejzić: Prekid gradnje tunela Hranjen bio bi novo etničko čišćenje Bošnjaka s Drine

Ako Vlada FBiH ne nađe način da se nastavi gradnja tunela Hranjen kojim će se skratiti put od Goražda do Sarajeva, delegat u Domu naroda FBiH Edim Fejzić će kaže pozbati građane i predstavnike vlasti da naprave šatorsko naselje u Sarajevu.

– Oko ovog projekta ne smije biti rasprave. To je projekat koji je vratio nadu u život Bošnjaka na Drini i oni koji bi odlučili da ga prekinu samo bi nastavili u ratu zacrtane ciljeve koji nisu uspojeli da se realzuju etničkim čišćenjem. Od završetka rata do danas su se započinjali i prekidali radovi na cestama koje su Goražde trebale spojiti s ostatkom Federacije i nijedna nije završena, rekao je za Patriju Fejzić.

Za sada Fejziću, ali ni ostalim predstavnicima vlasti nije tačno precizirano kako je nestalo novca a da nije realizovano ni 40 posto posla. U tunel je trebalo biti uloženo oko 80 miliona maraka, a trenutno osim Autocesta FBiH i izvođača radova niko nije upoznat sa finansijskim tokovima.

– Ja sam u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima izvrpne vlasti, ali za sada osim tehničkih razloga u kojima se navodi da je došlo do izmještanja cijevi, problema sa vodom, ali i podlogom na određenim dionicama nema preciznih pojašnjenja, rekao nam je Fejzić

Očekuje da predstavnici vlasti u BPK Goražde i dalje ostanu jedinstveni u borbi da se ovaj projekat realizuje. U tom smislu smatra da u prvim redovima na protestima ispred Vlade FBiH trebaju biti premijerka, ministri kantonalni i federalni zastupnici. Računica je jasna kako kaže Fejzić, novac ne smije biti uzrok da iz Podrinja potpuno nestanu Bošnjaci. Bilo ih je oko 100.000, a nakon rata ih je ostalo oko 20-etak hiljada, uglavnom u Goraždu, i njima tunel otvara perspektive koje su ubijene ratnim dejstvima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79