Feraget: Predmeti Dženan i David su muljanje do neba, biramo mafiju da upravlja državom

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio povrede opasne po život u Velikoj aleji na Ilidži, a 15. februara je preminuo na Kliničkom centru u Sarajevu.

Kada je napadnut, bio je u društvu tadašnje djevojke Alise Mutap koja je također zadobila povrede. Više od pet godina, odnosno do danas nisu razjašnjene okolnosti pod kojima je zadobio povrede koje su dovele do smrtnog ishoda. Mnogo je opstukcija u ovom predmetu. U međuvremenu, došlo je do hapšenja više lica koji se povezuju za predmet Memić, piše Slobodna Bosna.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget preuzeo je ovaj predmet pro bono. O tome sa čim se sve suočava, koliko građani imaju povjerenje u pravosuđe, te da li se Muriz i Arijana Memić, pa i on kao advokat osjećaju sigurno u Sarajevu zbog prijetnji koje im pristižu, te da li je on osoba koja će na neki način vratiti to povjerenje u bh. pravosuđe za „Slobodnu Bosnu“ govorio je upravo on.

Na početku slučaja Memić rekli ste kako bi sve moglo trajati pet godina. Očekivali ste to jer je, kako ste se izrazili “u pitanju zataškivanje ubistva”. Uhapšeni su Alisa Mutap, Zijad Mutap, policajci Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović. Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović se brane sa slobode. Evo peta godina je, krajnje je vrijeme, bili te u pravu. Koji je Vaš komentar? Da li se nazire kraj ovog slučaja?

Nažalost, bio sam u pravu, ali sam bio dužan prema gospodinu Murizu Memiću da mu prenesem objektivno stanje kakvo jeste. Slučajevi se zataškavaju dizanjem lažne optužnice, opstruisanjem postupka koji traje, ulaganjem žalbe kad ne treba. Sramna je uloga i Vrhovnog i Kantonalnog suda u dijelu kad je potvrdio optužnicu. Svijetla tačka je sudija Kantonalnog suda Igor Todorović kada je smogao snage, ali tako svaki normalni sudija treba da radi. Zbog toga sam rekao pet godina, jer ja sam sit ovakvih postupaka i podmetanja.

Ovdje je u pitanju očigledna opstrukcija. Ovo je državna mafija. Ovo vrijeđa inteligenciju običnog čovjeka, a pogotovo nas profesionalaca. U svakom spisu vidimo šta je mušaveda i muljanje. Dženan i David je muljanje do neba. Ovdje samo sistem pokazuje svoje pravo lice. Što ovo duže traje to ih bolje prepoznajem.

Nakon prijetnji Murizu Memiću, i puštanju na slobodu Fahrudina Ramića, Arijana Memić je napisala da nije očekivala drugačiju odluku od onih koji godinama štite ubice njenog brata Dženana? I tužilac Suda BiH Dubravko Čampara je rekao da je predmet Memić izaziva veliku pažnju javnosti i zbog kojeg građani nemaju povjerenje u policiju i tužilaštvo. Dakle, da li ste vi osoba koja vraća povjerenje u pravosuđe u BiH?

Ovaj predmet sam uzeo da rješavam pro bono. Ovo je šesta godina borbe. Ja sam za šest godina mogao da ostavarim neke druge životne ciljeve. Sad sam svoj život posvetio tome. Zašto ja trebam biti heroj u zemlji u kojoj rade korumpirani tužioci? Valjda je njih trebalo dosad pohapsiti i procesuirati, pa da heroji budu ti tužioci koji časno i pošteno rade. Tek se sad konačno radi kako treba i u slučaju Memić. Danas je počeo i Dragičević, Davidova majka je bila na saslušanju. Fino je čuti za nekoga da je heroj, meni to ne treba. Ja nisam nikakav heroj, ja sam normalan čovjek koji je vidio dokaze koji bodu oči da je izmišljena saobraćajna nesreća i da nije bilo nikakve pljačke kuće. To su sve lažni dokazi. Sistem pokazuje svoje pravo lice. Ljudi koji imaju veliku moć samo oni su mogli opstruisati na ovako brutalan način dvije na oko ne toliko problematične i teške istrage. Nisu htjeli, štite se moćni.

“Budite istrajni, tražite podršku medija, noćite ispred tužilaštva, tražite pravdu. Budite odlučni poput Dragičevića i Memića, moramo promijeniti ovo stanje…“, rekli ste nedavno. Koliko je bila važna uloga medija u ovom slučaju, protesti „Pravda za Dženana“, ovaj slučaj je šamar pravosuđu u BiH, a opet s druge strane vratiće povjerenje kad dobije svoj pravi epilog – to jeste, istinu?

Ako ćemo povjerenje u centralnu banku steći tako što će peti po redu lopov biti sankcionisan za krađu novca iz sefa, onda nam ne treba centralna banka. Ako nam pravosuđe stiče povjerenje tako što se državno tužilaštvo mora umiješati u nešto što nije njegova nadležnost onda nam ne trebaju kantonalna i okružna. Ostavite samo državno, jer na tom nivou imamo takve snage, gospođu Gordanu Tadić koja je stisnula petlju i hoće da se ovo riješi do kraja. Hvala joj. Dakle, kako ćemo mi vratiti povjerenje u Kantonalno tužilaštvo čija glavna tužiteljica i danas ne poduzima nikakve korake vezano za predmet Memić. A davno je trebalo odustati od ove optužnice. I danas se to može uraditi. To je ono kad trener baci peškir bokseru u ring da sačuva svog borca i svoju čast. Ona to ne želi da uradi jer ne smije. Ovdje je problem puno dublji. Isto to važi i za Banjaluku. Procesuiraju te gaće i na taj način ometaju postupak koje vodi Tužilaštvo BiH.

Dakle, problem je puno dublji. Ne može se povjerenje vratiti u nešto što je korumpirano i kriminalizirano. Ta tužilaštva bi trebalo ugasiti, pa ih ponovo formirati. Zašto? Imate sto tužilaca na kolegiju. Barem od jednog se očekivalo da digne ruku i da kaže Dalidi Burzić ili Želimiru Lepiru: „Oprostite, ali ovo je neshvatljivo. Ovdje nema saobraćajne nesreće, ovo je cjelokupnoj javnosti jasno. Ja ne moram biti tužilac, ali ovo što radite je nečuveno.“ Nemamo tog pojedinca. Čest je to primjer i u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo i u Okružnom javnom tužilaštvu, nemamo ni u republičkom i federalnom tužilaštvu. U Federalnom tužilaštvu je bila smjena, sad je na čelu gospodin Halilović koji nema veze s ovim. A Zdravko Knežević je nama poručio da je mafija ovaj put bila jača i da mu je žao. O povjerenju u tužilaštvo koje nije sad 100 posto pod kontrolom mafije nego 50 posto, ne možemo mi pričati o takvom povjerenju. Nemoguće.

Puno je propusta, kako u slučaju Dženan Memić, tako i David Dragičević. Šta Vas motiviše da radite na ovako kompleksnim slučajevima kada je uključeno puno opstrukcija, Seferovići i saobraćajna nesreća u kojoj npr. Ljubo Seferović nije znao pokazati mjesto na kojem je, navodno, udario mladića Dženana Memić?

Seferović nema pojma kako se to desilo. Njemu je žena rekla da se desila nesreća. To vrijeđa inteligenciju. Kad mi nađu jedan detalj, koji taj njegov kombi objektivno povezuju sa nesrećom, ja ću im čestitati. Dakle, sve su izmislili, od kombija, tragova, svjedoka, vještaka. Svi su vještaci lažno vještačili. Imate jedan kompletan sistem koji možemo nazvati mafijaški sistem. Sve je uvezano, od doktora kliničkog centra koji daju lažnu amneziju, do vještaka saobraćajne struke koji bez ijednog parametra kaže da je bila saobraćajna nesreća, izmišlja tragove itd.

Postoji javna tajna da su neka ubistva u ovom gradu ostala neriješena zbog prijetnji članovima porodica svjedoka. Da li je Alisa Mutap i „njena amnezija“ dio te priče?

Vještaka ima mnogo, specijalista i doktora. Doktor Kemal Dizdarević, Abdulah Kučukalić i drugi su bili decidni. Dakle, nema amnezije bez potresa mozga. Ako damo amneziju bez potresa mozga, onda što se kaže – motajte kablove, pakujte kofere. Aposlutno me ne zanima da li njoj neko prijeti. Ako Alisa Mutap nema povjerenje u ovu državu a boji se nekoga, ona je trebala tražiti zaštitu. Ona bi danas živjela u Australiji, ona i njena porodica. Malo kad logično razmislite, onaj ko se boji, on će postaviti takav uvjet pred državu, pa će država odriješiti kesu i onda ćete vi dobiti imunitet, idete na Novi Zeland. I završena je priča. Vi ne želite da pričate, štitite nekoga ko vam je drag. Ispod nivoa je pričati o nekoj amneziji bez ikakvih dokaza. Kad imate potres mozga doktorica vas ne otpušta nakon pola sata da se vratite kući.

Ona je nakon pola sata otpuštena i otišla svojoj kući. I sam potres mozga i amnezija nije toliki problem obzirom da je sve ispublikovano. Ovdje je sve izmišljeno. Da je bila nesreća, pa se Alisa ničeg ne sjeća, nesreća ostavlja trag na povrijeđenima. Dakle, crtež okolnosti nesreće se vidi na tijelu. A svi su ljekari rekli da Dženan nije imao povrede od nesreće. Alisa nije imala povrede od nesreće. Sve je izmišljeno. Sistem je pokazao pravo lice. To su oni što se bore za promjenu izmjenu Izbornog zakona. Biramo mafiju da upravlja državom a bitno nam je kakav će nam biti izborni zakon. Bolje je postaviti nekoga doživotno da upravlja ovom zemljom, neka to bude pošteno. Ne treba ga niko dirati.

Nakon prijetnji Murizu Memiću koliko se on osjeća sigurno, pa i Vi kao njegov advokat u Sarajevu?

Došla je nova prijetnja Arijani, ovaj put putem facebooka da će joj pobiti sve ako nastavi da se bori. To je neki lucifer. Mi smo to, naravno, prijavili. To će biti provjereno, koga je mislio sve pobiti, da li i mene? Ja o tome uopšte ne razmišljam. Imao sam prijetnje za Dragičevića. Na kraju krajeva, to sam rekao više puta, samo kukavice dva puta umiru. Moj posao je takav, a mučno je što imam posao sa tužiocima kriminalcima. To nisam očekivao, niti sam ikad imao. I policajcima kriminalcima. To je belaj. Ne možemo napraviti nikakvu promjenu. Važni su ovo predmeti ne zato što ih ja vodim. Neka ih sutra uzme drugi neko, tužilaštvo kad potpuno preuzme predmete ja im više ne trebam. Ne mora više mene niko spomenuti, nek’ me isključe iz svih procesa. Samo dovedite ubice i nalogodavce pred sud.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79