Film “Zeleno zlato”: Mahir Očuz u borbi za pravdu i medicinsku legalizaciju kanabisa

Film “Zeleno zlato”: Mahir Očuz u borbi za pravdu i medicinsku legalizaciju kanabisa


Dokumentarni film “Zeleno zlato”, koji će biti prikazan 14. septembra u BKC-u u Sarajevu sa početkom u 19:30 sati, prikazuje borbu za zdravlje i liječenje Mahira Očuza.

Očuz je 2017. godine saznao da boluje od multipla skleroze, te je započeo liječenje kanabisovim uljem.

Filmom “Zeleno zlato” Očuz najavljuje borbu za pravdu i medicinsku legalizaciju kanabisa.

“Ako smatrate da je kanabis isključivo droga, bilo bi dobro da dođete na AJB DOC i pogledate naš film “Zeleno zlato” i uvjerite se da je to puno više od zloupotrebe kao što je pušenje kanabisa”, poručio je Mahir Očuz.

Kako u svijetu, ni u Bosni i Hercegovini naročito nema pravde, pa se tako teško oboljeli pacijenti od multiple skleroze i drugih bolesti za koje se ulje kanabisa pokazalo kao lijek moraju za njega snalaziti ilegalno.

Dok se u susjednoj Sloveniji na klinikama propisuju pripravci na bazi kanabisa za liječenje pacijenata, u Bosni i Hercegovini se isti takvi pacijenti krivično gone, što najbolje oslikava nepravedne razlike u pristupu zdravstvenoj njezi na ovom prostoru.

Već sama nabavka ulja kanabisa rizik je za pacijente da budu uhapšeni, baš kao što je privođen i glavni protagonista filma “Zeleno zlato” Mahir Očuz, čija je životna priča ispričana u dokumentarnom filmu kojeg su producirali Midhat Uzejrović i Dženan Bajrović, u koprodukciji Al Jazeere Balkans.

Film istražuje ulje kanabisa i njegovo dejstvo na zdravlje ljudi, prateći upravo Očuza koji ga je koristio kao lijek.

Oni koji se žele upoznati sa Mahirovim liječenjem, svijetom kanabisa, njegovom medicinskom upotrebom i historijskom primjenom film mogu pogledati 14. septembra u BKC-u sa početkom u 19:30 sati. Dostupan je još određeni broj pozivnica koji je moguće rezervirati pozivom na broj 062 615 195.

Razgovori s pacijentima, ljekarima i stručnjacima daju nam uvid u dobrobiti kanabisa i pokušavaju skinuti nepravednu stigmu koja se vezuje za tu biljku.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija