“Finansijski nagraditi radnike i trgovce, poslodavci su za pola mjeseca ostvarili šestomječne prihode”

Predsjednica Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović smatra neshvatljivim što poslodavci još uvijek nisu finansijski nagradili radnike i trgovce u vrijeme pandemije koronavirusa.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

– Njihovi poslodavci koji su ostvarili za pola mjeseca čak šestomjesečne prihode, ne mogu se odreći dijela kolača i zahvaliti se tim radnicima, uglavnom ženama – istakla je.

Da situacija bude još gora, dodala je, susreli su se s firmama gdje se radnicama nalaže da, kako bi ‘popravili’ promet, prodaju robu po domaćinstvima.

– I bez opasnosti od koronavirusa, ovo bi bio nehuman zadatak za radnice. Potpuno nezaštićene i na svojim radnim mjestima, one bi trebale ići na adresu nepoznatih osoba za koje ne znaju jesu li ili ne u izolaciji i isporučivati im robu, vršiti naplatu i nositi sa sobom određene količine novca – istakla je.

Podsjetila je da je STBiH taj nalog stopirao i zauzvrat dobio prijetnju tužbom zbog pritiska i prijetnji.

– Ali smo uspjeli osigurati da nijedna radnica neće biti prisiljena na izvršenje ovog zadatka. Ima, naravno, poslodavaca koji vode računa o svojim radnicima i naravno da nisu svi isti – poručila je.

Govoreći o poštivanju prava radnica, istakla je da je velika razlika između prava radnica u javnom i privatnom sektoru.

– Iako i u javnom sektoru ima jako puno kršenja, ima strašnih primjera mobinga koji su čak i nama prijavljivani, iako ne djelujemo u tom sektoru, ipak je stanje radničkih prava u privatnom sektoru katastrofalno loše – istakla je.

Naglasila je da su u STBiH vrlo usamljeni u borbi za prava radnika i radnica u privatnom sektoru prenosi Faktor.

– Zaista ne vidim saveznika među drugim sindikatima. Zato tražimo saveznike u medijima i, u posljednje vrijeme, u nevladinom sektoru – kazala je Beširović, saopćeno je iz Inicijative Građanki za ustavne promjene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79