Finansijsko stanje EP BiH: Gubitak od 331 milion KM i naglasak na dugoročnim rješenjima

Foto: Klix.ba

Današnja konferencija za medije direktora Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH), Sanela Buljubašića, bila je fokusirana na trenutno stanje i izazove s kojima se suočava ovo javno preduzeće. Buljubašić je istakao da je aktuelna uprava preuzela dužnost u augustu prošle godine, kada je gubitak preduzeća iznosio 55 miliona KM, dok je prema korigovanom finansijskom izvještaju za prošlu godinu, gubitak porastao na 331 milion KM.

Jedan od ključnih razloga za takvo stanje su dugoročni finansijski trendovi u preduzeću, koji su se odražavali kroz višegodišnje gubitke i izazove u poslovanju. Buljubašić je naglasio da je prethodna uprava EP BiH već u januaru 2023. upozorila tadašnju Vladu FBiH na gubitke od 91 milion KM, kao i na očekivano smanjenje prihoda.

Direktor Buljubašić je istakao da je jedna od pozitivnih odluka prethodne uprave bilo smanjenje ulaganja u rudnike za 50 miliona KM, što je rezultiralo smanjenjem troškova poslovanja za 16 miliona KM prošle godine. Ipak, problemi su se nagomilali još od 2009. godine kada su rudnici postali dio koncerna EP BiH, a gubici rudnika su se značajno povećali, dosegnuvši akumulirani gubitak od preko milijardu KM do 2023. godine.

Buljubašić je također istakao smanjenje proizvodnje uglja kao jedan od uzroka problema u EP BiH, navodeći da je preduzeće suočeno sa znatno manjkom u proizvodnji električne energije. Ipak, negirao je tvrdnje o “uhljebljavanju” 450 radnika, ističući da su novozaposlenja fokusirana na područja gdje nedostaje radne snage, kao što je proizvodnja.

Uprkos finansijskim izazovima, Buljubašić je izrazio optimizam u vezi s budućnošću EP BiH, naglašavajući da preduzeće aktivno radi na socijalnom zbrinjavanju rudara, pravednoj energetskoj tranziciji te sve većem usmjerenju prema obnovljivim izvorima energije. Također je najavio da će rudnici EP BiH biti ključni i potrebni tokom energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima do 2050. godine.

Kao zaključak, Buljubašić je istakao da je poskupljenje struje bilo nužno zbog rasta cijena resursa potrebnih za proizvodnju energije, dok je istovremeno naglasio napore preduzeća da zaustavi smanjenje proizvodnje, te da radi na održavanju stabilnosti i efikasnosti u svim aspektima svog poslovanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79