Fočak na čelu kompanije koja ima najveći izvoz iz BiH

Fočanska kompanija Pavgord preuzela je vlasništvo nad zvorničkom firmom Alumina, što je značajan događaj s obzirom na Alumininu poziciju kao trenutno najvećeg bh. izvoznika.

Prema izvještaju portala BiznisInfo.ba, Alumina je tijekom prvih tri mjeseca ove godine bila najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini. Ovaj pothvat označava značajan korak za kompaniju Pavgord, čije je vlasništvo nad Aluminom potvrđeno putem registra poslovnih subjekata RS-a (APIF).

Alumina je poznata po proizvodnji aluminija te se već dugi niz godina ističe kao jedna od najuspješnijih firmi u Republici Srpskoj. Ovogodišnji uspjeh kao najvećeg izvoznika dijelom je rezultat smanjenja izvoza velikih firmi u Federaciji Bosne i Hercegovine, poput ArcelorMittala.

Stečajni upravitelj FG “Birač”, Miodrag Petrović, potvrdio je za Capital da je Pavgord preuzeo Aluminu putem izvršnog postupka pred Osnovnim sudom u Zvorniku. Postupak preuzimanja započeo je krajem prethodne godine, a prodaja udjela FG “Birač” u Alumini putem izvršnih presuda provedena je i zaključena u siječnju ove godine.

Nakon preuzimanja, Alumina više nije dio stečajne mase te će se sada provesti procjena preostale imovine FG-a, koja će biti stavljena na prodaju.

Pavgord je godinama vodio pravne bitke protiv Alumine radi naplate potraživanja od FG “Birač”, koja je prije deset godina kupila od litvanske Ukio banke. Nakon što je Vlada RS prodala svoja potraživanja od Fabrike glinice Pavgordu sredinom 2022. godine, stvari su se počele ubrzano rješavati pred sudom.

Konačna prepreka za preuzimanje Alumine uklonjena je početkom ove godine kada je Okružni privredni sud u Bijeljini priznao potraživanja Pavgorda od FG “Birač” u iznosu od 122 milijuna KM. Ovim preuzimanjem, Pavgord je zacementirao svoju poziciju kao značajan igrač u industrijskom sektoru Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79