Fočari prevarom preko interneta zaradili 10,2 miliona maraka

Zadnji slučaj otkriven je prije 15 dana, kada je policija u Foči uhapsila V.A. i K.A, koji su osumnjičeni da su ukupno oprali 511.000 KM kroz takozvane kladioničarske prevare Prevaranti iz Foče su za šest godina zaradili više od 10,2 miliona maraka varajući građane preko interneta i nudeći im lažne rezultate sportskih utakmica, potvrđeno je za Srpskainfo.

Policijska uprava Foča još se od 2017. godine uhvatila u koštac sa ovim problemom, pa je do sada provela više od 10 akcija i do sada uhapsila oko 250 osoba.

Zadnji slučaj otkriven je prije 15 dana, kada je policija u Foči uhapsila V.A. i K.A, koji su osumnjičeni da su ukupno oprali 511.000 KM kroz takozvane kladioničarske prevare.
Nudili “tačne” ishode sportskih mečeva piše Una

Prvo je policija uhapsila V.A, kojeg terete za pranje novca, te da je tako došao do oko 221.000 maraka.

“V.A. se sumnjiči da je od juna 2021. do aprila ove godine stekao taj iznos, tačnije novac koji je uplatilo više osoba s prostora jugoistočne Evrope, dovodeći ih u zabludu nudeći im tačne ishode sportskih mečeva”, naveli su iz policije.

Istog dana pretreseni su stan, pomoćne prostorije i vozilo koje koristi V.A. i tom prilikom pronađeni su određeni dokazi koji će poslužiti u daljem krivičnom postupku.

Tada su pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije Foča uhapsili i K.A. iz Foče, kojeg takođe terete za pranje novca.

On je uhapšen kada je na šalteru pošte uplaćivao novac za koji se sumnja da je opran.

“Pregledom K.A. pronađena je veća količina novca. Za njega se sumnja da je od novembra 2021. do aprila ove godine uzeo oko 290.000 KM”, rekli su tada u policiji.

Šema

Izvor blizak istrazi pojasnio je da su se prevaranti na društvenim mrežama reklamirali da imaju tačne rezultate za određene utakmice.

“Kada bi im se potencijalne žrtve javile, oni bi im objasnili kako sigurno znaju rezultate određenih utakmica. Zatim bi od njih tražili da im uplate novac preko transfera. Nakon što bi dobili novac, javili bi im rezultat za određenu utakmicu, a ukoliko bi pogodili rezultat, prevara bi se nastavljala. Tada bi im tražili duplo veći iznos za novu dojavu i tako bi sve radili dok jednom ne pogriješe rezultat. Nakon toga bi žrtvu blokirali i više ne bi imali kontakta s njom”, pojasnio je naš sagovornik.

On je dodao da je bilo i slučajeva da ih blokiraju odmah nakon što dobiju novac.

Oštećenih je bilo iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Švajcarske, Njemačke, Francuske i drugih zemalja.

Portparol Policijske uprave Foča Svjetlana Govedarica rekla je za Srpskainfo da su policijski službenici ove Uprave od 2017. do aprila 2023. godine postupali i realizovali operativne akcije po saznanjima da su određene osobe iz više zemalja putem interneta tj. društvenih mreža, preko aplikacija fejsbuk, viber, instagram, bili meta napada izvršilaca koji su reklamirali navodno namještene sportske događaje, utakmice, dobitne kladioničarske listiće.

“Naime, izvršioci krivičnih djela prevare su sa navodnim dobitnim tiketima sa većim količinama novca u različitim valutama i apoenima privlačili pažnju oštećenih. Stupajući u kontakt sa istim i nudeći im da uz određenu novčanu naknadu ostvare mogućnost dobitka na kladionicama tako što će im oni, nakon što im oštećeni uplate novac dostaviti podatke o namještenim utakmicama i sigurne kvote ili će izvršiti uplatu za njih, na koji način bi stekli veću protivpravnu imovinsku korist”, pojasnila je Govedarica.

Tri krivična djela

S tim u vezi Policijska uprava Foča je u posmatranom periodu sprovela više operativnih akcija u cilju prikupljanja materijalnih dokaza za krivična djela Prevara, Iznuda i Pranje novca.

“Tokom 2017. godine proveli smo akciju „Dojave 1“ i „Dojave 2“, iduće dvije godine smo imali akcije „Dojave 3“ i „Dojave 4“. U 2020. godini je bila akcija „Dojava 5“, a sljedeće godine smo realizovali policijsku akciju „Siguran dobitak“. Prošle i ove godine su bile akcije „Kod“, „Kod 2“, „Tiket“, te „Kod 3“ i „Moneta“”, istakla je Govedarica.

Prema njenim riječima, u periodu od 2017. do aprila 2023. godine ukupna protivpravna imovinska korist koji su ostvarili izvršioci ovih krivičnih djela (Prevara, Pranje novca, Iznuda) iznosi oko 9.700.000 konvertibilnih maraka.

“Ukupan broj krivičnih djela je 229, a broj Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu je 226. Ovim izvještajom je obuhvaćeno 268 osoba, od kojih su 56 povratnici u izvršenju krivičnih djela”, rekla je Govedarica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79