Formiran disciplinski predmet protiv sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu

Formiran disciplinski predmet protiv sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu


Ured tužitelja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (UDTVSTV) pokrenuo je disciplinski predmet protiv sutkinje Radmile Mandić, Općinskog suda u Širokom Brijegu. Ova inicijativa uslijedila je nakon što je sutkinja Mandić nedavno donijela nepravomoćnu presudu u kojoj se utvrđuje odgovornost Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) za klevetu vezanu uz izvještavanje o poslovanju firme “Lager” iz Posušja.

Presuda, koja je objavljena početkom decembra 2023. godine, izazvala je pažnju javnosti nakon što su novinari primijetili značajne sličnosti s prethodnim presudama koje su se odnosile na istu temu. Sudski dokumenti otkrivaju da je sutkinja Mandić koristila dijelove presuda donesenih ranije protiv drugih medijskih platformi, poput portala “Žurnal” i “Inforadar”.

Nepravilnosti u presudi postale su očite nakon poređenja s prethodnim odlukama koje su donesene protiv drugih medija koji su također pisali o poslovanju firme “Lager”. Pitanje je podignuto o “izvedenim dokazima” na koje se sutkinja Mandić pozvala, a koji nisu bili predstavljeni tokom suđenja, niti su bili relevantni za predmet CIN-a.

CIN se žalio na nepravomoćnu presudu Kantonalnom sudu u Širokom Brijegu. Osim što je predmet postao predmet disciplinskog postupka, navedeni slučaj ukazuje na potrebu za transparentnošću i kvalitetom u pravosudnom sistemu, kao i na nužnost zaštite slobode medija u obavljanju njihove uloge u demokratskom društvu.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija