Forto i Mioković o imenovanju Vukoje: Naša stranka podržava imenovanje Vukoje u Ustavni sud

Predsjednik Naše stranke (NS) i ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto, te zastupnik NS-a Dragan Mioković, iznijeli su svoja mišljenja o imenovanju Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH i produženju mandata vršioca dužnosti direktora FUP-a Vahidinu Munjiću.

Forto je, gostujući na BHRT-u, izjavio da će Naša stranka glasati u skladu s nalazom komisije koja je rangirala kandidate za sudiju Ustavnog suda BiH.

Dodao je da je NS predložila izmjene procedure kako bi ona bila transparentnija, te naglasio važnost javnog i parlamentarnog ispitivanja stavova kandidata o ključnim pitanjima za BiH.

“Nemam konkretno mišljenje o gospodinu Vukoji, njega je izabrala komisija u skladu s postojećim procedurama. Mislim da nije dobro da bude direktno politički involviran, ali imenovanjem u Ustavni sud svaka politika prestaje,” izjavio je Forto.

Na pitanje o produženju mandata Vahidinu Munjiću, koji je pod istragom u sklopu akcije “Black Tie 2”, Forto je istakao potrebu poštovanja svih aspekata, uključujući istrage i etničku strukturu unutar FBiH. “Mislim da je po isteku ovog v.d. perioda od tri mjeseca potrebno da se ispoštuje sve,” dodao je.

Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke, na sjednici Komisije za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federacije BiH izjavio je da je izbor sudije u Ustavni sud politička odluka. “Kompletnu proceduru provodi Komisija za izbor i imenovanja, a Predstavnički dom tu odluku prihvata ili ne prihvata,” rekao je Mioković. Dodao je da Naša stranka nema razloga da se krije iza bilo čega, naglašavajući da je procedura provedena u skladu s propisima. “Sve mimo toga bila bi pravna anarhija,” zaključio je Mioković, najavljujući da će Klub Naše stranke glasati za Marina Vukoju.

Ova suglasnost unutar Naše stranke pokazuje njihov stav o važnosti procedura i političke nepristranosti pri imenovanjima na ključne pozicije unutar pravosudnog sistema BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79