Forto otkrio i ko će biti uvoznik: U KS stiže 20.000 doza vakcina “Sputnjik V”

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto govorio je o nabavci vakcina na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

– U aprilu smo potpisali sporazum sa Vladom FBiH o nabavi ruskih vakcina “Sputnjik V”. Objedinili smo količine, dodali smo još 300.000 i dogovorili se da ćemo zajedno potpisati, ako dođe do toga. Istovremeno, Vlada FBiH ide u nabavku drugih vakcina. Kako smo krenuli kao kanton? Prevrnuli smo svaki kamen i, bez ikakvog stida, na svakom sastanku sa bilo kim – međunarodnom zajednicom, velefarmacijama, tražili smo prvi i zadnji dio sastanka bila je pomoć za vakcine – kazao je Forto.

Naveo je da je za današnji proces najzaslužniji ministar zdravstva KS, Haris Vranić.

– Udarili smo u sve moguće zidove, jer ili smo mali ili ne možemo pregovarati. Bosnalijek – ima razvijen biznis u Rusiji, uveli su nas na ključni sastanak gdje smo započeli zvanične pregovore – rekao je Forto.

Cijena po dozi za ove vakcine iznosi 9,99 dolara.

– Bosnalijek će biti uvoznik i uzet će minimalne zakonske marže, bez zarade i to će biti najpovoljnija vakcina u državi i u regiji – rekao je Forto.

Kazao je kako se traži hitna sjednica Skupštine KS kako bi se ovo realiziralo. Ove količine vakcina bi trebale stići u junu.

– Nadam se da će ispoštovati prvu količinu u junu, a onda se borimo za dalje – zaključio je Forto.

Kantonu Sarajevo, od 500.000 vakcina, pripada 20.000, a ostatak će biti raspoređen u ostatku FBiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79