Forto: Preuzimam odgovornost, tužno je da se Jazz Fest neće održati zbog administrativne greške

Povodom otkazivanja Međunarodnog muzičkog festivala Jazz Festa Sarajevo oglasio se i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Forto je izrazio žaljenje zbog otkazivanja jednog od simbola sarajevske kulturne scene, istaknuvši da je razlog otkazivanja administrativne prirode.

“Tužno je da se sarajevski Jazz fest neće održati u ovoj godini zbog administrativne greške u Ministarstvu kulture. Uprkos naporima da grešku prevaziđemo i osiguramo zasluženo finansiranje jednog od simbola sarajevske kulturne ponude, poštujem odluku rukovodstva Jazz festa i preuzimam odgovornost za ovaj presedan. Istovremeno, ova epizoda pokazuje nelogičnost pri odlučivanju o finansiranju projekata iz oblasti kulture. Umjesto da procesom upravljaju državni službenici, možda je došlo vrijeme da u Sarajevu zaživi fond za kulturu i kinematografiju, kojim će upravljati stručnjaci iz polja kulture. Možda je vrijeme da dodjela sredstava, osim po formalnim i administrativnim kriterijima, krene po jasnim, unaprijed objavljenim kvalitativnim kriterijima po uzoru na najbolje prakse iz regije i EU”, naveo je.

Nastavlja da su današnju praksu dodjele sredstava kao vlada naslijedili, ali to nije razlog da takva praksa i ostane, dodajući da jačanje kulturne ponude u Sarajevu ostaje jedno od ključnih opredjeljenja ove vlade.
Također, oglasili su se i iz Naše stranke istaknuvši da je Jazz Fest jedan je od najvećih kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, koji svake godine privlači najveća svjetska imena jazza u Sarajevo te domaćim umjetnicima otvara vrata međunarodne scene.

“Svako Ministarstvo kulture u BiH moralo bi biti upoznato o ovoj činjenici. I više nego što Jazz Festu treba podrška kantonalnog ministarstva, ministarstvu i Kantonu Sarajevo treba Jazz Fest, jer stavlja Sarajevo i BiH na kulturnu mapu Evrope i svijeta. Zahtijevamo da se osiguraju sredstva kako održavanje jednog od najvećih festivala u KS ne bi bilo upitno”, kazali su.

Dodali su da zahtijevaju da se promijeni sistem finansiranja, tako da se formira Fondacija za kulturu u kojoj će o projektima kulture od državnog značaja odlučivati stručni ljudi iz oblasti kulture. Festivali u BiH se ne smiju dešavati uprkos ministarstvima kulture, već uz njihovu podršku.

Ranije je umjetnički direktor Jazz Festa Sarajevo Edin Zubčević potvrdio da je Festival otkazan, označivši ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo Samira Avdića kao glavnog krivca za otkazivanje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79