(FOTO) Aluminij “broj dva”: HDZ je Vitezit pretvorio u perspektivno smetljište

Vitezit duguje oko 6,5 miliona vjerovnicima, a dug Elektroprivredi HZ HB je oko 10 miliona marak

Srušeni pogoni u kojima se nekada proizvodilo za namjensku industriju, travom i šibljem zarasle staze između objekata i opustjeli krug, slika je današnjeg Vitezita.

Jedna staza vodi do deponije smeća. Druga vodi do opljačkanog „C“ pogona namijenjenog za proizvodnju baruta za vojne potrebe.

Portal Žurnal je pisao o višegodišnjoj sistemskoj krađi vrijednih mašina koje je samo Vitezit u regionu posjedovao, a koje su „nacrno“ prodani namjenskoj industriji Srbije!?

Treća staza vodi do kapije sa upozorenjem na zabranu ulaska u privatni posjed.

Tu je i netom postavljena ograda. Riječ je 280 hiljada m2 zemljišta koje je lokalni tajkun Drago Kafadar otkupio po bagatelnoj cijeni od radnika Vitezita koji su isto dobili umjesto neisplaćenih plaća, piše Žurnal.info.

Izvori Žurnala uvjeravaju da je Kafadar u stvari ogradio 500 hiljada m2, a na upit zašto toliko kada je kupio gotovo upola manje odgovara : „Kupiće se…“

Ovaj sada privatni posjed nalazi se nekoliko desetaka metara od skladišta nitroglicerina i drugih još uvijek upotrebljivih materija!

Na navedenom zemljištu nekada je bio pogon za proizvodnju kompozitnog baruta, koji je sedamdesetih godina doniran bivšoj SFRJ od Sjedinjenih Američkih Država. Pogon je omogućavao proizvodnju po NATO standardima, a da bi prije desetak godina „nestao“ iz kruga fabrike i „vaskrsnuo“ u Srbiji.

Dogovor za neplaćanje

Formalno, u Vitezitu je zaposleno oko 150 radnika koji već sedam mjeseci nemaju ni posla ni plate. Polovinom prošle godine bilo ih je 280. Prije dva mjeseca uzalud su protestvovali ispred kapije firme i zgrade Općine. Nema više ni prilike da se „nacrno“ zaradi koja marka odrađivanjem proizvodnje za privatnu firmu, koja je pak „u kešu“ plaćala barut, Sve to, naravno uz blagoslov nešto „skupljih“ članova uprave.

Vitezit duguje oko 6,5 miliona vjerovnicima, a dug Elektroprivredi HZ HB je oko 10 miliona maraka. Sukladno dogovoru kojeg su još 2008. godine postigli predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i tadašnji ministar industrije energetike i rudarstva Vahid Hećo, da Vitezit ne može ostati bez napajanja, električna energija godinama nije plaćana

Dodatno je račun Vitezita opteretio bivši direktor Pero Džepina, koji je dugovanja firme Vitezit-Cromen prebacivao na Vitezit. Istorijat Vitezit-Cromena kao firme-kćerke Vitezita projekat je Dragana Čovića i HDZ-a još od 1997. godine i uz još nekoliko sličnih služio je doslovno za „isisavanje“ novca iz Vitezita. Iako su iz HDZ-a uvjeravali da ne vrijedi više od 15-16 miliona, procjene urađene prije 4 godine kazuju da je tržišna vrijednost Vitezita oko 47 miliona, u što je uračunato ono malo mašina koje je prošle godine smijenjeni direktor Miroslav Puljić uspio sačuvati te gotovo 2 miliona m2 zemljišta u vlasništvu firme!

Vitezov Aluminij

Žurnal je krajem prošle godine pisao o sve izglednijoj namjeri hrvatskog trgovca naoružanjem Zvonke Zubaka da kupi, čitaj preuzme Vitezit. Svojevremeno su fabriku posjetili predstavnici jedne firme iz Slovačke, predstavljajući se kao potencijalni kupci, ali nisu navodili da je vlasnik trećine firme upravo Zvonko Zubak. Kada su ih uputili na Vladu Federacije kao vlasnika Vitezita, interesovanje je naizgled splasnulo, ali nije i prekinuto. Istina, Vlada Federacije još uvijek u zvaničnim registrima nije uknjižila kao stopostotni vlasnik!?

Malo kome je to u aktulenoj vlasti bitno. Vitezit je „ratni plijen“ HDZ-a BiH pa SDA i ne ulazi na tu „teritoriju“. Naši izvori navode da „kec iz Mostara“, nije podržavao zapošljavanje radnika Bošnjaka. Sada je jasno da ni one hrvatske nacionalnosti, HDZ baš i nije usrećio. Inače, sve što se dešava u Vitezitu operativno provodi Marina Pendeš, aktuelna ministrica odbrane BiH te Franjo Rajković, bivši načelnik Viteza, koji organizuje sve važne poslovne sastanke gdje je u pozadini HDZ BiH prenosi Fokus.

Tako u vrijeme izgradnje nekoliko tunela i drugih dijelova autoputa u BiH, plastični eksploziv kao i barut, koje je nekada Vitezit proizvodio, kupuje se u Srbiji, Crnoj Gori, Poljskoj…

Sve je izglednije da će i Vitez, nažalost, uskoro imati svoj Aluminij…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79