(FOTO) Građani Zenice na nogama: Skup podrške Fuadu Kasumoviću ispred zgrade Gradske uprave

(FOTO) Građani Zenice na nogama: Skup podrške Fuadu Kasumoviću ispred zgrade Gradske uprave


Kao što je i najvaljeno, ispred zgrade Gradske uprave Grada Zenice okupeo se veliki broj građana kako bi pružio podršku gradonačelniku Fuadu Kasumoviću.

On je, podsjećamo, uhapšen u operativnoj akciji “Zenicatrans” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) po nalogu Tužilaštva ZDK.

Protest podrške počeo je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Također, osim Kasumovića uhapšeno je još pet osoba koji su predati u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.

Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona jučer je zatražilo jednomjesečni pritvor za gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, a kojeg je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) predala u nadležnost Tužilaštva ZDK. S njim je predat i bivši gradski pravobranilac Zlatko Osmanović.

U nadležnost Tužilaštva već su predate četiri uhapšene osobe. Radi se o revizoru Grada Zenica Asmiru Mašiću, zaposlenici Gradske uprave Almiri Baručiji-Kapidžić, bivšem predsjedniku Nadzornog odbora “Zenicatransa”, a sada direktoru JP “Grijanje” Vahdetu Drini te bivšem direktoru “Zenicatransa” Besimu Husakoviću.

– Osumnjičenima se stavlja na teret da su od početka 2017. do 21. decembra 2020. godine poduzimali nezakonite radnje s ciljem umanjenja imovine Društva JKP “Zenicatrans-prevoz putnika” d.d. Zenica u vrijednosti Autobuske stanice te njenog prenošenja po osnovu nepostojećeg duga Društva prema Gradu Zenici u vlasništvo Grada, s ciljem prouzrokovanja stečaja nad društvom te istovremeno s ciljem oštećenja povjerilaca i onemogućavanja Porezne uprave FBiH kao najvećeg povjerioca Društva, da naplati svoja dospjela potraživanja prema poreznom obvezniku – saopćeno je iz Tužilaštva.

Za sve njih je, nakon obrade u prostorijama Tužilaštva ZDK, već određena mjera zadržavanja u prostorijama policije. Do zaključenja ovog izdanja našeg lista oni nisu pušteni.

Međutim, građani Zenice u velikom broju podržavaju gradonačelnika i mnogo je onih koji smatraju da je izložen montiranom političkom procesu.

Dok je trajao proces u Tužilaštvu ZDK, svega nekoliko metara dalje, brojni građani Zenice i jučer su u velikom broju došli na spontano okupljanje kako bi pružili podršku prvom čovjeku Grada. Na skupu podrške zeničkom gradonačelniku obratili su se članovi “Zeničke inicijative – Kasumović Fuad”, koji su najavili da, ukoliko dođe do pritvora, slijede masovniji protesti ispred Tužilaštva ZDK, a za danas su najavili proteste u 11 sati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija