(FOTO) Građani Živinica u strahu zbog migranata: Obijaju nam kuće, hodaju s noževima i presreću ljude

Iz Uprave policije Kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova u toku protekla dva mjeseca u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH evidentirali su 4.450 migranata koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente (pasoš ili karton tražitelja azila) ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil, zvanično je potvrđeno za Klix.ba.

S rastom broja ilegalnih migranata u Tuzlanskom kantonu povećan je i broj sigurnosno interesantnih događaja te ih je u protekla dva mjeseca, prema zvaničnim informacijama Uprave policije MUP-a TK, evidentirano 50.

Glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić za Klix.ba kaže da su migranti u junu i julu ove godine počinili deset krivičnih djela, a riječ je o ubistvu, nanošenju teških tjelesnih povreda, razbojništvima, pokušajima razbojništva, teškoj krađi te razbojničkoj krađi.

Provale u stambene objekte

Najviše krivičnih djela počinjeno je na području Tuzle, međutim u posljednje vrijeme migranti sigurnosnu situaciju narušavaju i u Živinicama, gdje je evidentirano nekoliko provala u stambene objekte, kao i krađe. Rutu kretanja migranata u ovom gradu pomno prate pripadnici tamošnje policije, međutim, strah među građanima i dalje prevladava.

Ekipa portala Klix.ba posjetila je Živinice gdje smo imali priliku uvjeriti se u stanje na terenu. Grupe ilegalnih migranata moguće je primijetiti duž magistralnog puta Tuzla – Sarajevo, zatim u centru grada gdje uglavnom novac zarađuju prodajom maramica, a jedan od lokaliteta za spavanje im je i nekadašnji ugostiteljski objekat Đerdan.

“Situacija s migrantima u našem naselju je sve teža. Iz dana u dan dolazi ih sve više, mi smo imali razumijevanja prema onima koji su stvarno u stanju potrebe, ali problem je što se ovdje nalazi veliki broj onih koji su kriminalno nastrojeni. Obijaju ljudima kuće, kradu sve ono što pronađu u njima, presreću ljude u večernjim satima na cesti… Obili su i Đerdan, tamo prave haos, unutra spavaju i ko zna šta sve već ne rade. Policija svako malo patrolira i rastjeruje ih, ali oni se opet vraćaju”, kaže nam jedna od mještanki živiničkog naselja Strašanj koju smo zatekli u neposrednoj blizini nekadašnjeg ugostiteljskog objekta Đerdan.

Za svoju, ali i sigurnost komšija zabrinuta je i porodica Škaljić iz istog naselja. U razgovoru saznajemo da su se problemi s migrantima počeli stvarati nedavno, nakon provaljivanja u privatne objekte.

“Ranije su prolazili glavnim putem i nismo imali nikakvih problema, do prije nekoliko dana kada su provalili u kuću komšije Nesiba, a komšinici Nadi su je obili tokom dana. Hodaju sa noževima, što sam lično vidio, brinemo se za djecu jer se dešavalo da ih presreću. Policija je svaku večer s nama i adekvatno reaguju, međutim mještani su u petak uvečer odlučili da sami stvari uzmu u svoje ruke te se obračunaju s migrantima. Bojimo se da će neko ‘glavu izgubiti’ zbog cijele ove situacije”, priča nam Mehmed Škaljić.

Iz Mjesne zajednice Centar Živinice kojoj pripada naselje Strašanj mještane su pozvali na suzdržanost od primjene bilo kakve vrste nasilja.

“Informaciju o kretanju migranata u naselju Strašanj smo dobili u subotu uvečer, policiji smo to prijavili oko 23 sata, ali su oni već bili na terenu. U ponedjeljak smo mi izašli na teren, razgovarali smo sa građanima i to ćemo nastaviti i u naredno periodu, kako bi pitanje kretanja migranata držali pod kontrolom, odnosno kako bismo pravovremeno poduzimali određene mjere. Nasilja ne smije biti ni prema kome, apsolutno smo uvjereni u ispravan i pravovremen rad naših policijskih i sigurnosnih službi te smo sigurni da će ovo pitanje u narednom periodu biti rješavano u skladu sa standardima i propisima”, rekao je za Klix.ba Esad Halilović, predsjednik Mjesne zajednice Centar Živinice.

Dolaze iz Republike Srpske

Prema podacima Gradske uprave Živinice, migranti na ovo područje dolaze iz Republike Srpske preko Kalesije, povremeno se zadržavajući u gradu.

“Zadnjih dana smo imali nekoliko situacija između građana i migranta koje su bile na granici incidenata jer su prešli granicu te su ušli u privatne posjede, ali predstavnici MUP-a TK su preduzeli sve mjere kako bi to zaustavili. Na Gradskom štabu civilne zaštite smo raspravljali o tome, dali smo određene upute te smo se stavili na raspolaganje našem gradskom MUP-u, kako bismo pomogli prilikom transporta migranata sa određenih područja”, kaže za naš portal gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

Iz Gradske uprave poručuju da će učiniti sve kako bi se sačuvala stabilna situacija, a samim tim i spriječio nastanak incidenata između građana i migranata.

“Uradit ćemo sve kada je riječ o koordinaciji i određenim akcijama koje su potrebne da bismo mogli održati red, mir i sigurnost na teritoriji grada. Apeliram i na to da se Ministarstvo sigurnosti BiH mora uključiti u svakom segmentu našeg dijela države kako bismo sačuvali bezbjednost naših građana. MUP TK još uvijek sve drži pod kontrolom, ali moramo biti spremi na poduzimanje svih aktivnosti kako bismo spriječili neželjene posljedice koje su moguće jer imamo nekontrolisane grupe koje znaju proći mimo našeg ‘radara'”, naglasio je Kamenjaković.

U Tuzlanskom kantonu do danas nije formiran prihvatni centar ili kamp za migrante, a ranije ideje o tome mještani Tuzle i Živinica su kategorično odbili. U martu ove godine sprovedena je akcija izmještanja migranata iz Tuzle, međutim nedugo nakon toga oni su se ponovo počeli okupljati u ovom gradu. Uglavnom spavaju u napuštenim objektima, privatnom smještaju ili parkovima, a prethodnih dana primjetan je povećan dolazak porodica sa maloljetnom djecom prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79