(FOTO) Islamofobni komentari i poruke mržnje osvanuli u Dubrovniku, stižu osude

U Dubrovniku su jutros osvanule islamofobne poruke usmjerene protiv muslimana, potvrdili su za Radiosarajevo.ba Bošnjaci koji žive u gradu koji je nesumnjivo istaknuto turističko središte na karti svijeta.

Poruke mržnje, praćene slovom “U”, fašističkim “svastikama” i pokličem “Za dom spremni”, usmjerene pripadnika islamske vjere, ispisane su na platou kraj crkvice Gospe Luncijate.

“Zar je ovo Dubrovnik koji je oduvijek sa muslimanima, Bošnjacima, imao posebnu i neraskidivu vezu”, pitaju se u Dubrovniku.

Riječ je o dijelu Dubrovnika gdje, kako nam je kazano, u velikom broju žive Bošnjaci.

Dubrovački mediji osudili su ovaj čin, a uslijedile su i reakcije političkih stranaka.

Među prvima je reagirao dubrovački HSLS.

“Dubrovnik se oduvijek dičio svojom multikulturalnošću, ali za vrijeme upravljanja Gradom od strane HDZ-a, ona je čini se potpuno gurnuta u stranu. Zadnji primjer iskazivanja mržnje prema drugima osvanuo je na Nuncijati, i to na platou kod crkvice Gospe Luncijate. Fašističko znakovlje koje je posljednjih godina preplavilo ulice i zidove naše grada tamo je dodatno “začinjeno” porukama mržnje prema muslimanima. Takva netolerancija nije primjerena Dubrovniku, Hrvatskoj i 21. stoljeću, ali otkako je HDZ preuzeo vlast u Dubrovniku, nažalost, postaja je učestala”, navode iz HSLS-a.

Iako bi, nastavljaju iz HSLS-a, ovakav čin prema bilo kojoj vjerskoj i nacionalnoj skupini trebalo odmah osuditi, prebrisati njegove tragove i pobrinuti se da se spriječe novi takvi incidenti, iz vladajućeg HDZ i gradske uprave do danas nema nikakve reakcije.

“I vjerojatno ga i neće biti, osim eventualno kurtoazno, tek kako bi ispunili normu dobrog ponašanja. A za to vrijeme na nekom drugom zidu osvanut će nove poruke mržnje prema onima koje takvi smatraju drugačijima po bilo kojoj osnovi. HSLS, kao liberalna stranka, drži ljudska prava najvrjednijom baštinom i stoga sve skupine našeg društva mogu očekivati da ćemo i dalje dizati glas u njihovu obranu, kad god budu napadani isključivo zbog svog spola, boje kože, vjere ili nacionalnosti. Nama su svi naši sugrađani jednaki i prije svega isključivo – ljudi. A HDZ će svoje prešutno odobravanje ovakvih poteza morati opravdati na sljedećim izborima”, zaključuju iz HSLS-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79