(FOTO) Medicinski timovi iz Sarajeva i Tuzle krenuli u Novi Pazar

Medicinski timovi iz Bosne i Hercegovine krenuli su danas iz Sarajeva i Tuzle u Novi Pazar kako bi pružili svoju pomoć u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Timovi bh. stručnjaka čine zdravstveni radnici iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) u Tuzli te sarajevske Hitne pomoći.

Tim Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu predvodit će doc. dr. Rusmir Baljić, šef Klinike za infektologiju KCUS-a.

Iz ove zdravstvene ustanove u Novi Pazar ići će još i prim. dr. Ilijaz Aslani, ljkar specijalista anesteziolog, dr. sci. med. Refet Gojak, ljekar specijalista infektolog, dr. Tarik Hajro, ljekar specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. Muhamed Kubat, ljekar na specijalizaciji iz anestezije i dr. Semir Hrvo ljekar na specijalizaciji iz infektologije.  

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo šalje tri uposlenika. U Novi Pazar ide direktor Hitne pomoći mr. sci. med. dr. Adem Zalihić, te Sedin Popara i Adnan Salčin, hitni medicinski tehničari.

Tim s Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla činit će šest ljudi, tri specijalista i tri medicinska tehničara, rekao je jutros Vahid Jusufović, generalni direktor UKC-a. Na čelu tima UKC-a je hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović, koji ima iskustvo s operativnih zahvatima COVID pozitivnih pacijenata.

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana Foto: Facebook

Razlog su vapaji naroda Sandžaka i kolega medicinara, odlučili smo se na humanu gestu. Želim naglasiti da Hitna pomoć baštini kolegijalan odnos prema svima kojima je pomoć potrebna. Bili smo na raspolaganju i kolegama u Zagrebu kada je nedavno bio zemljotres. Ja sam prebolio koronavirus i znam šta to znači. Nadam se da ćemo biti od koristi. Ono za čime oni vape je medicinski kadar – rekao je Zalihić za Avaz.

Prva grupa bh. medicinskih radnika u Novom Pazaru bi trebala ostati 14 dana koliko traje jedan inkubacioni ciklus.

Gepostet von CRNA Hronika BIH am Sonntag, 17. Mai 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79