(FOTO) Nasilje u sarajevskoj školi: Majka učenika pretukla 9-godišnjaka

U četvrtak, 27.aprila 2023., u hodniku jedne od OŠ u Sarajevu pretučen je, D.R., učenik četvrtog razreda, od strane roditelja (mati) učenika iz njegovog odjeljenja. Nakon završetka nastave, D.R. je krenuo kući, ali ga je u hodniku škole dočekala majka dječaka iz njegovog odjeljenja, gurnuvši ga da se vrati u hodnik.

Gurnula ga je niz nekoliko stepenica, te kada se pokušao ispraviti tako jako ga je ošamarila da je pao na pod. Krenula mu je krv na nos piše Crna-Hronika.

Nakon toga uhvatila je dječaka jako za kosu, te nastavila udarcima o zid i pod. Fizičko zlostavljanje djeteta joj nije bilo dovoljno. Govorila mu je kako je njen sin pametniji, a svom sinu savjetovala da svaki dan D.R. govori da je glup i ružan.

Kada je rekla da treba LJUBITI PATIKE NJENOM SINU, D.R. je pokušao to odbiti, ali ona ga je natjerala i na to poniženje.

Prijetila mu je da ne smije nikom reći o ovome i da će ubiti i njega i njegovu porodicu. Svoje nasilje završila je govoreći da se ne boji njegovih roditelja, Tom događaju prisustvovalo je dvoje djece iz odjeljenja, od kojih je jedno pobjeglo nakon što je D.R. ošamaren.

Drugo dijete je u strahu posmatralo događaj i nije smjelo reagirati zbog prijetnji ,,da se ništa nije dogodilo’’. Nakon što je s svojim sinom napustila školu D.R. se vratio u učionicu.

Učiteljica je ugledala pretučenog, uplakanog, i krvavog dječaka i pitala šta se desilo. Zbog prethodnih prijetnji, od straha nije smio reći, ali na insistiranje učiteljice ispričao joj je šta se desilo. D.R. majka je odmah pozvana u školu. Kada je ugledala svog sina u tom stanju,zbog jake uznemirenosti Direktorica joj je donijela tabletu za smirenje.

Zatim je majka kontaktirala policiju i hitnu pomoć. Policija je napravila policijski izvještaj, a dijete nakon što je pregledano od strane hitne odmah je odvezeno na KUM. Nakon pregleda više doktora dječaku je neuropsihijatar tu veče propisao tablete za smirenje, te upitio na dalji rad s psihologom. Sutradan zbog vrtoglavice odlaze pedijatru, a on ga šalje na snimanje vratne kičme.

Ortoped utvrđuje da dječak ima povredu vratnih mišića, podlijevanje krvi u predjelu leđa, te kazuje da Schanzov okovratnik treba nositi pet dana.

Taj dan kada su došli kući, D.R. je po preporuci doktora trebao da odmara, te pokušava zaspati. UBRZO SE BUDI UZNEMIREN JER JE SANJAO MAJKU TOG DJECAKA KAKO DOLAZI DA POBIJE NJEGA I NJEGOVU PORODICU. USTAO JE I PROVJERAVAO DA LI SU SVA VRATA NA KUCI ZAKLJUCANA. PAR DANA POSLIJE D.R. SE TRZAO I BRANIO U SNU (DIZAO RUKE U VISINI GLAVE).

Vjerovatno vas zanima šta je razlog da se neko odluči da fizički nasrne i povrijedi dijete od devet godina, ukoliko za takvo nešto i može postojati razlog, jer je sami čin nehuman i neshvatljiv. I da se nešto dogodilo između djece postoje prihvatljivi načini na koji se
problem trebaju rješavati.

Pored fizičke boli, nanesena je duševna bol djetetu, njegovim roditeljima i cijeloj porodici.

Svi proživljavaju nezapamćen stres, bol, tugu i traumu.
Ovim putem molim javnost, policiju i sve nadležne organe da urade sve da se ova osoba adekvatno kazni.

Zamolio bih svakoga ko ovo čita da PODIJELI OVAJ TEKST, kako bi do nadležnih došla vijest, kako bi se ovom zlu stalo u kraj.

O dogođaju nismo govorili ranije jer je porodica bila zauzeta brigom o dječijem fizičkom i psihičkom zdravlju, te prikupljanju medicinske dokumentacije, kako bi policija mogla da definiše na koji način će se okarakterisati ovo djelo.

Ja se nadam da će se djecak oporaviti uz pomoć doktora, porodice i bližnjih.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79