(FOTO) Nove provokacije: U Prijedoru iscrtani uvredljivi grafiti, stanovništvo u strahu

U prijedorskom naselju Tukovi, u kome uglavnom živi povratničko bošnjačko stanovništvo, pojavili su se uvredljivi grafiti na kojima su neonacistički ili ultradesničarski simboli.

Dežurni tužilac zaključio je da nema elemenata krivičnog djela.

Natpis “Nož, žica…”, koji se najčešće koristi kod skandiranja “Nož, žica, Srebrenica” – kojim se veličaju masovna ubistva Bošnjaka i genocid počinjen u julu 1995. – te natpisi i simboli dvije ultradesničarske organizacije, “Krv i čast” i “Borba 18”, ispisani su na odbrambenom zidu od poplava na lijevoj obali rijeke Sane u ulici Tode Švrakića, dok je nacistička “svastika” nacrtana na devastiranoj bošnjačkoj kući u obližnjoj Titogradskoj ulici.

Iz Policijske uprave Prijedor navode da su policijski službenici 5. januara ove godine došli do saznanja da se u mjestu Tukovi u Prijedoru nalazi ispisano više različitih grafita.

O svemu je obaviješten tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor, koji se izjasnio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela, kaže Zvezdana Alendarević, glasnogovornica Policijske uprave Prijedor. Policijski sužbenici nastavljaju utvrđivati okolnosti ispisivanja grafita, kaže ona.

IZDAN NALOG DA SE PREFARBAJU

Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove u Gradskoj upravi Prijedor, potvrdio je da ih je policija obavijestila o grafitima u Tukovima i da je preduzeću Komunalne usluge Prijedor izdan nalog da se oni uklone/prefarbaju.

Svega dvadesetak metara dalje od nacrtanih grafita nalazi se kuća sa spomen-pločom koja je postavljena 2015., povodom 23 godine od stradanja porodice Čaušević. Na ploči je navedeno da je iz te kuće 19. avgusta 1992. streljano šest članova ove porodice koji su u njoj živjeli: majka i četiri njena sina te maloljetni unuk.

Prijedorčanin koji živi u ulici Tode Švrakića kaže da se od povratka u Prijedor često susreće sa uvredljivim grafitima. On smatra da su za njih odgovorni mladi koji su izloženi lošim sadržajima na internetu i TV kanalima.

Žalosno je da su naša djeca odrasla na internetu, na mržnji. Nemaju osjećaja poštivanja ili straha – kaže ovaj sagovornik.

Ne želeći da čekaju nadležne da prefarbaju grafite, pojedini povratnici su odlučili sami ih ukloniti.

Čim sam čula da je na devastiranoj kući mog rođaka u Tukovima nacrtan kukasti krst, suprug je kupio sprej, došao iz drugog dijela Prijedora i dodao linije na grafit, da zamaskira “svastiku” – kaže jedna prijedorska povratnica.

Na obližnjem zidu za odbranu od poplava također su iscrtani grafiti. U posljednja dva mjeseca 2021. godine, u tri navrata su se pojavljivali uvredljivi grafiti u Prijedoru.

Na Međunarodni dan tolerancije, 16. novembra, na nekoliko lokacija u naselju Raškovac, u neposrednoj blizini šehidskog mezarja, oslikan je lik koji asocira na ratnog zločinca Mladića i natpis “Ratko Mladić”.

Na više lokacija u samom centru Prijedora 3. decembra su oslikani grafiti, u crvenoj, plavoj i bijeloj boji, sa natpisom “srpski heroj!” i likom koji građane podsjeća na doživotno osuđenog generala tzv.VRS, zločinca Ratka Mladića.

Uvredljivi grafit pojavio se 22. decembra u ulici Majora Milana Tepića, u centru Prijedora. Na ogradi odnosno zidu Gradskog stadiona pisalo je “Ratko Mladić” i “Mlad balija trči poljem, ja ga stižem pa ga koljem!”, piše Birn.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Prijedor je smatrao da u prva dva slučaja nisu postojali elementi krivičnog djela, dok je u trećem slučaju ocijenjeno da se radi o krivičnom djelu “javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje”.

Svi ovi grafiti su prefarbani.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79