(FOTO) Novi napad na zdravstveno osoblje u Sarajevu: Pacijent devastirao kartoteku u DZ Vrazova

Sindikat zdravstva KS-a je reagovao nakon novog fizičkog napada u prostorijama ambulante u Općini Centar.

Naime, kako saznajemo pacijent je prvo uslugu koja mu ne pripada tražio u ambulanti Breka, a nakon toga se uputio u centralni objekat u Vrazovoj gdje je bocom gađao medicinsku sestru na kartoteci, a zatim i devastirao prostor piše Crna-Hronika.

– Zahtijevamo hitno donošenje zakona o napadu na radnike u zdravstvu, odnosno se to tretira kao napad na službeno lice i rješava po hitnom postupku. Da li zaista čekamo prvo da neko prvo mora da pogine na radnom mjestu kako bi se donijeli koraci za prevenciju pogibije?

Ovako je jučer, 14.02.2023.godine, u poslijepodnevnim satima, izgledala kartoteka u JUDZKS OJ Centar-Vrazova, a nakon što je korisnik usluga sa istorijom neprijateljskog i agresivnog ponašanja prema osoblju, nezadovoljan jer nije dobio nešto na što nema parvo, u sat vremena uspio dva puta uništvati inventar JUDZKS u ovoj ustanovi i njenom lokalitetu na Breci, fizički nasrtati i povrijeđivati osoblje te verbalno prijetiti smrću prisutnom osoblju i čak njihovoj djeci, a stigao je i bocom koja sadrži dezinficijens za šake namjenjen pacijentima, gađati medicinsku sestru u glavu.

Ovako nažalost izlgeda, minimalno jedna kartoteka, ordinacija, intervencija ili čekaonica svakodnevno u nekoj od zdravstvenih ustanova u F BiH i BiH, rekli su iz Sindikata odakle pojašnjavaju da su odredbe Zakona o pravima i obavezama pacijenata i one koje u smislu samo remećenja javnog reda i mira za ovaj problem nedorečene i narodski rečeno mizerne.

Početkom 2020. godine, Parlament F BiH je odobrio inicijativu da se ovakvo ponašanje spriječi i tretira kao napad na službeno lice. 

– Iz nama nepoznatih razloga to glasanje o ovom prijedlogu se nikada nije desilo. U međuvremenu, radnici zaposleni u sistemu zdravstva svakodnevno trpe fizičke i verbalne napade, vrijedna oprema i inventar zdravstvenih ustanova se uništavaju, a počinilac ima maksimalnu kaznu od 500 KM za remećenje javnog reda i mira te ukoliko kaznu plati u roku od sedam dana, onda je to 250 KM, rekli su iz Sindikata zdravstva KS-a.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79