(FOTO) Pogledajte fotografije kako nestaje šuma iznad Jablaničkog jezera

Na društvenoj mreži Facebook, pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez u nedjelju je objavio fotografije iz Hercegovine koju posljednih dana pustoše požari.

U kojoj mjeri je ugrožena priroda u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) najbolje pokazuju zabilježeni prizori nedaleko od modrog Jablaničkog jezera iznad kojeg se dim i vatre šire šumom.

“Ljudski nemar uništava prirodu u cijelom regionu godinama, bez razvijene svjesti o važnosti i očuvanju iste”, napisao je na Facebooku Čerkez.

Ove fotografije privukle su pažnju brojnih građana ali i poznatog bh. meteorologa Nedima Sladića koji ih je također prokomentirao na Facebooku.

Sladić je u objavi na Facebooku napisao: “Ljeto 2021. u najkraćem opisuju ove slike – požarno, sušno, teško, prevrelo“.

Podsjećamo, osim Jablanice, požari u HNK aktivni su i u blizini MostaraČapljine i Stoca.

Situacija u susjednom Zapadno-hercegovačkom kantonu nešto je bolja nakon što su na tom području bili angažirani kanaderi iz Republike Hrvatske.

Informacija o sličnim zahtjevima za angažman letjelica iz susjedstva iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (OC CZ HNK) – nije bilo u nedjelju, što je za portal Radiosarajevo.ba potvrdio i Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNK


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79