(FOTO) Policijska racija u Krajini:” 80 policajaca do zuba naoružani upalo u migrantski centar Lipa”

Potvrđeno je da je izvršen pregled dijela tog prihvatnog centra, odnosno određenog broja osoba i objekata u kojima ona borave

Policija Unsko-sanskog kantona (USK) u ranim jutarnjim satima izvršila je raciju u Prihvatnom centru Lipa. U toj preventivnoj akciji učestvovalo je oko 80 policijskih službenika, a realizirana je i u saradnji sa pripadnicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela koji se inače nalaze na obezbjeđenju objekta.

Potvrđeno je da je izvršen pregled dijela tog prihvatnog centra, odnosno određenog broja osoba i objekata u kojima ona borave.

– Pregled je vršen s ciljem prevencije, ali i u svjetlu svih ovih sigurnosnih događaja u posljednje vrijeme koje bilježimo na području USK, a koji su vezani za migrantsku populaciju. Pregledom nije pronađeno ništa interesantno sa aspekta našeg područja djelovanja, međutim mislimo da su ciljevi postignuti samim provođenjem aktivnosti – rekao je glasnogovornik Policije USK Ale Šiljdedić za Fokus.

Iz Uprave Policije USK naglašeno je kako će slične preventivne aktivnosti biti uobičajena praksa u narednom periodu.

Saopćenje Službe za poslove sa strancima

“Sagledavajući aktuelnu problematiku ilegalnih migracija u Bosni i Hercegovini a posebno na području Unsko-sanskog kantona, premijer Unsko-sanskog kantona gospodin Mustafa Ružnić, ministar Unutrašnjih poslova Unsko–sanskog kantona gospodin Božidar Živko kao i direktor Službe za poslove sa strancima gospodin Žarko Laketa složili su se da je stanje migracija u Bosni i Hercegovini, obzirom na povećan broj ilegalnih migranata, pod kontrolom.

Kako bi se trenutno stanje u oblasti ilegalnih migracija i dalje držalo pod kontrolom dogovoreno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova USK, Služba za poslove sa strancima i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, koja vrši obezbjeđenje PPC na području USK, provode pojačane aktivnosti u cilju poboljšanja opšte sigurnosne situacije u PPC.

U skladu sa tim napravljen je operativni plan postupanja na osnovu kojeg su pripadnici MUP-a USK, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i inspektori za strance Službe za poslove sa strancima dana 13.10.2023. godine u jutarnjim časovima proveli akciju pojačane kontrole lica i smještajnih objekata u PPC Lipa u cilju pronalaska nedozvoljenih sredstava, narkotika i sl.

MUP USK i Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu nastaviti sa provođenjem ovakvih operativnih aktivnosti koje će doprinijeti unapređenju sigurnosne situacije unutar Privremeno prihvatnih centara na području USK”, navodi se u saopćenju Službe sa odnose sa strancima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79