(FOTO) Radnici BH Intrala protestuju ispred fabrike: Dosta nam je obećanja

Pedesetak radnica i radnika kompanije BH Intral (bivša Fabrika obuće Aida) okupilo se jutros u krugu fabrike tražeći da im se isplati avgustovska plata, te da im se uveže radni staž. Postrojenja su zatvorena 1. septembra, od kada su radnici na godišnjem.

-Poslali su nas na godišnji 1. septembra i obećali su nam isplatiti plate do 25. septembra, ali od tog dana nam svakodnevno govore bit će sutra. Obećali su i da će nas vratiti na posao sredinom oktobra, pa ćemo vidjeti, kazala nam je Azra Haračić, radnica BH Intrala.

image

Radnici traže uvezivanje radnog staža i isplate plaća/Miren Aljić

Podsjećamo, BH Intral je zbog smanjenja obima proizvodnje uzrokovanog smanjenom potražnjom sa svjetskih tržišta, još za vrijeme godišnjih odmora najavio otpuštanje radnika. Svi radnici su prvo upućeni na godišnji odmor, a nakon toga i na evidenciju na zavod za zapošljavanje.

image

Otpuštanje radnika rađeno je sukcesivno/Miren Aljić

Dogovorene isporuke u BH Intralu, koji ima više od 300 zaposlenika, su zbog pandemije bile obustavljene i vlasnici iz Slovenije su donijeli odluku o privremenom zatvaranju. Posljednje isporuke su izvršene prije nekoliko dana, a većina uprave su dali otkaz. Otpuštanje radnika rađeno je sukcesivno, međutim, avgustovske plate još uvijek niko nije dobio prenosi Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79